Οι Παλαιστίνιοι κατέθεσαν μια «αντιπρόταση» στο αμερικανικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που προβλέπει κυρίως την προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής 'Όχθης, ανακοίνωσε σήμερα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ.
«Καταθέσαμε μια αντιπρόταση στο Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΟΗΕ, Ρωσία και ΗΠΑ) πριν από μερικές ημέρες», δήλωσε ο Στάγεχ, διευκρινίζοντας ότι αυτό το κείμενο των «τεσσεράμισι σελίδων προτείνει τη δημιουργία ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου και αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους».
Το κείμενο προτείνει επίσης ήσσονος σημασίας αλλαγές στη χάραξη των συνόρων κατά περίπτωση, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με ξένους δημοσιογράφους στη Ραμάλα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, διευκρινίζοντας ότι η προτεινόμενη μεταφορά εδαφών θα γίνει «ισότιμα» όσον αφορά το «μέγεθος και την αξία».
Ισραηλινά σχέδια προσάρτησης τμημάτων της Δυτικής 'Οχθης συνιστούν «υπαρξιακή απειλή», σοβαρή παραβίαση όλων των «συμφωνιών» και η συγκεκριμένη προσάρτηση θα είναι «πλήρης παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και «απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Το Ισραήλ καταστρέφει συστηματικά τους πυλώνες ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε ο Στάγεχ κατηγορώντας τη χώρα αυτή ότι σκοτώνει κάθε δυνητική ειρηνευτική συμφωνία.
Ο Στάγεχ μίλησε επίσης για την επίσκεψη αύριο, Τετάρτη, στο Ισραήλ του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος αναμένεται να προειδοποιήσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην προχωρήσει στην προσάρτηση. «Γνωρίζουμε την ιστορία των γερμανο-εβραϊκών σχέσεων. Ξέρουμε πόσο ευαίσθητο θέμα είναι αυτό. Όμως αυτό δεν πρέπει να αποβεί σε βάρος των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων», τόνισε.
Ο Μάας δεν θα επισκεφθεί τη Ραμάλα λόγω των «περίπλοκων περιστάσεων» που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας.
Ο Στάγεχ δήλωσε ωστόσο ότι το Ισραήλ «δεν επιτρέπει» στον Μάας να επισκεφθεί τη Ραμάλα και «αυτό δεν είναι καλό σημάδι».
Ο Μάας θα έχει συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Στάγεχ όταν θα βρίσκεται στην Ιορδανία, δεύτερο σταθμό του ταξιδιού του.
Το αμερικανικό σχέδιο που ανακοινώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον προβλέπει την προσάρτηση στο Ισραήλ εβραϊκών οικισμών και της Κοιλάδας του Ιορδάνη, κατεχόμενης από το 1967 από το εβραϊκό κράτος.
Προβλέπει επίσης την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους σε περιορισμένο έδαφος, και χωρίς την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του, σε αντίθεση με αυτό που ζητούν οι Παλαιστίνιοι.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθεται στο σχέδιο αυτό και ζητεί από το Ισραήλ να μην προβεί στην προσάρτηση, ενώ αυτό αναμένεται να παρουσιάσει από την 1η Ιουλίου τη στρατηγική του για την εφαρμογή του αμερικανικού σχεδίου.
Αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, κυρώσεις σε βάρος του Ισραήλ ή άλλα μέτρα: πολλές ευρωπαϊκές χώρες διερωτώνται για τη γραμμή που θα υιοθετήσουν για να μεταπείσουν το Ισραήλ να μην εφαρμόσει αυτό το σχέδιο, και για ποια μέτρα θα λάβουν σε περίπτωση που γίνει η προσάρτηση, υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές.
«Θέλουμε το Ισραήλ να αισθανθεί τη διεθνή πίεση. Για πρώτη φορά, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί σύμμαχοι συζητούν κυρώσεις κατά του Ισραήλ καθώς τους το ζητήσαμε», δήλωσε σήμερα ο Στάγεχ.
«Η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους είναι ένα προληπτικό μέτρο κατά της προσάρτησης και οι κυρώσεις είναι ένα επιπλέον», τόνισε.
Τις τελευταίες ημέρες, οι διαδηλώσεις κατά του σχεδίου προσάρτησης πολλαπλασιάζονται στη Δυτική Όχθη αλλά και στο Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώνουν επί του παρόντος μεγάλη πλήθη από παλαιστινιακής πλευράς.
«Η οργή είναι εδώ, η δυσαρέσκεια είναι εδώ, η απόγνωση είναι εδώ, όλα αυτά αποτελούν μια συνταγή για περισσότερα προβλήματα», εκτίμησε ο Στάγεχ, δηλώνοντας ωστόσο ότι η Παλαιστινιακή Αρχή, υπό τον Μαχμούντ Αμπάς, θέλει να αποφύγει το «χάος».
Σήμερα περισσότεροι από 450.000 Ισραηλινοί κατοικούν σε εβραϊκούς οικισμούς, που θεωρούνται παράνομοι από το διεθνές δίκαιο, στη Δυτική Όχθη, όπου ζουν 2,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, dpa, Reuters