«Ενεργό το πρόγραμμα κρατήσεων υπόπτων για τρομοκρατία εκτός ΗΠΑ»

Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2007 15:21
A- A A+

Eνεργό παραμένει το πρόγραμμα κρατήσεων υπόπτων για τρομοκρατία σε μυστικές τοποθεσίες εκτός ΗΠΑ, την ύπαρξη του οποίου παραδέχθηκε πέρυσι ο πρόεδρος Μπους, και στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών της CIA, κρατείται τουλάχιστον ένα μέλος της αλ Κάιντα.

Αυτό κατήγγειλε Αμερικανός αξιωματούχος λίγη ώρα αφότου ο Λευκός Οίκος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το κατά πόσο η υπηρεσία πληροφοριών έχει προχωρήσει εκ νέου σε κρατήσεις και ανακρίσεις συλληφθέντων σε μυστικές τοποθεσίες, παρά τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ δεν διαπράττουν βασανιστήρια.

Η εφημερίδα New York Times έγραψε χθες ότι η CIA κρατεί εκ νέου φυλακισμένους σε «μαύρα σημεία» στο εξωτερικό και ότι το 2005 το υπουργείο Δικαιοσύνης υπό τον Αλμπέρτο Γκονζάλες εξέδωσε απόρρητη γνωμοδότηση με την οποία υιοθετούνταν οι σκληρότερες ανακριτικές μέθοδοι που χρησιμοποιεί η CIA.

Η Ελίζα Μασίμινο, διευθύντρια της οργάνωσης «Πρώτα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», στην Ουάσιγκτον χαρακτήρισε εξαιρετικά ανησυχητική τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος της CIA υπό το φως γνωμοδότησης του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα της CIA είχε αποκαλύψει πρώτη η εφημερίδα The Washington Post στα τέλη του 2005 και ο πρόεδρος Μπους αναγκάστηκε να το επιβεβαιώσει το Σεπτέμβριο του 2006, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή και επικρίσεις για βασανιστήρια υπόπτων για τρομοκρατία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή