Σ. Πέτσας: «Παράθυρο» για φορο-διευκολύνσεις, «φρένο» στα περί εκλογών

Κυριακή, 07 Ιουνίου 2020 10:18
UPD:12:52
Eurokinissi/POOL
A- A A+

Την πρόθεση της κυβέρνησης να διευκολύνει τους πολίτες εν όψει των φορολογικών υποχρεώσεών τους το φθινόπωρο εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ απέρριψε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Από την αρχή της πανδημίας διευκολύνουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις ώστε να ξεπεράσουν αυτή την πρωτόγνωρη κρίση. Τι θα κάνουμε από εδώ και μετά: Εφόσον έχουμε δώσει παρατάσεις για την πληρωμή των ασφαλιστικών και των φορολογικών υποχρεώσεων, καταλαβαίνουμε όλοι όταν πλέον φτάσουμε στο τέλος Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου, ότι θα είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν όλοι στο σύνολο των ποσών που θα έχουν συσσωρευτεί. Επομένως, θα τους διευκολύνουμε και μετά. Αυτό είναι δεδομένο» δήλωσε συγκεκριμένα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Όπως είπε είναι απόφαση του Πρωθυπουργού να υπάρξει διευκόλυνση και η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις ακριβείς λεπτομέρειες στην πορεία. «Οι πολίτες δεν θα 'στραγγαλιστούν' όταν θα πάνε να ξαναπιάσουν το νήμα της ζωής τους, από εκεί που το άφησαν τον Φεβρουάριο» διαβεβαίωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε ότι η διενέργεια εκλογών εν μέσω της πανδημίας θα ήταν «τυχοδιωκτική κίνηση» απάντησε πως η δήλωση αυτή «δείχνει μόνο ανησυχία». «Για να διαλύσουμε την ανησυχία του κ. Τσίπρα, δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές, δεν είναι στις σκέψεις του Πρωθυπουργού κάτι τέτοιο» είπε.

Απαντώντας στη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση «έφερε την ύφεση πριν από την πανδημία» ο κ. Πέτσας σχολίασε πως ο ισχυρισμός αυτός «αποπνέει μία άγνοια». «Δεν μπορεί να λέει ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη ύφεση και ότι είχε μπει στην ύφεση, πριν από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ύφεση στο πρώτο τρίμηνο στην Ελλάδα είναι 0,9%, όταν στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πάνω από 3%, κοντά στο 4%. Επομένως, ποια ύφεση βρίσκει σαν πάτημα για να κάνει κριτική ο κ. Τσίπρας; Ίσα ίσα, η οικονομία της χώρας μας έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα και μπήκε με ταχύτητα στο 2020» παρατήρησε για να συμπληρώσει και ότι «για το μελλον οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι είμαστε σε καλύτερο επίπεδο από την Ε.Ε. από ό,τι αναμέναμε».

Επισήμανε παράλληλα πως το ζητούμενο είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομο το διάστημα της ύφεσης και να πάει η χώρα γρήγορα σε ανάκαμψη, κάτι στο οποίο - όπως εκτίμησε - θα βοηθήσει «η εμπιστοσύνη που χτίσαμε το προηγούμενο διάστημα αλλά και τα χρήματα που θα έρθουν από την Ε.Ε. 

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες και τα δάνεια, ο κ. Πέτσας είπε πως δεν πρέπει να ψάχνουν συνεχώς εξασφαλίσεις. «Όταν η τράπεζα έχει μπροστά της ένα σχέδιο, το οποίο μπορεί να φέρει τα αποτελέσματα που προσδοκά και ο επιχειρηματίας, ο οποίος βάζει τα λεφτά του, τότε είναι η ώρα να το χρηματοδοτήσει και όχι να ψάχνει συνεχώς εξασφαλίσεις. Το διάστημα που οι τράπεζες  έψαχναν συνεχώς για εξασφαλίσεις, έχει περάσει και η ρευστότητα που μπορούν να αντλήσουν  είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ήδη, με το πακέτο της κ.Λαγκάρντ με το QE φτάνει περίπου 24-25 δισ.. Και υπάρχουν άλλα περίπου 10 δισ. ευρώ, λόγω του waiver» σημείωσε. Άρα - όπως είπε - υπάρχει φθηνός δανεισμός για τις τράπεζες και είναι προς το συμφέρον τους να τον αξιοποιήσουν, γιατί κερδίζουν και από τα χρήματα που  δανείζουν.
 
Για την Τουρκία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν φοβάται και ότι η κυβέρνηση αναδεικνύει ότι δεν υπάρχει καμία έννομη συνέπεια από τις ενέργειες της Τουρκίας, ενώ παρέπεμψε και στην παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που -  όπως ανέφερε - συνιστούν  καταδίκη της γειτονικής χώρας και στήριξη των ελληνικών θέσεων.

«Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι η ελληνική θέση είναι η σωστή θέση» πρόσθεσε για να συμπληρώσει ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, κάτι όμως που πρέπει να σφυρηλατείται και από τις δύο πλευρές.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή