Με κυρώσεις απειλούν τη Μιανμάρ οι ΗΠΑ-Αντίθετη δηλώνει η Κίνα

Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2007 19:44
UPD:19:47
A- A A+

Με κατάθεση πρότασης επιβολής κυρώσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας απείλησαν οι ΗΠΑ τη Μιανμάρ εάν η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας δεν «ανταποκριθεί εποικοδομητικά» στις διεθνείς ανησυχίες για την καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων.

«Πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι να εξετάσουμε μέτρα όπως το εμπάργκο στην πώληση όπλων» είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ. Παράλληλα, κάλεσε τις γειτονικές της Μιανμάρ χώρες να ασκήσουν πιέσεις ώστε η στρατιωτική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Ουάνγκ Γκουαντζία, προειδοποίησε ότι οι πιέσεις «θα οδηγούσαν μόνο στην αντιπαράθεση».

«Εάν η κατάσταση στη Μιανμάρ επιδεινωθεί λόγω μιας εξωτερικής παρέμβασης, αυτός που θα υποφέρει περισσότερο είναι ο λαός της χώρας. Κάτι τέτοιο είναι το τελευταίο που επιθυμούν τόσο η Κίνα όσο και οι άλλες γειτονικές χώρες», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Μιανμάρ στα Ηνωμένα Έθνη Κιάου Τιντ Σούε ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια η οποία θα μπορούσε να πλήξει την προσφορά «καλών υπηρεσιών» του Οργανισμού για την αποκλιμάκωση της κρίσης στη χώρα του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή