To σχέδιο ανάκαμψης της Γερμανίας το πιο «πράσινο» στον πλανήτη

Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020 09:55
UPD:10:05
REUTERS/TOBY MELVILLE
A- A A+

Το σχέδιο ανάκαμψης ύψους 130 δισ. ευρώ που παρουσίασε η Γερμανία είναι το πιο «πράσινο» στον κόσμο, δηλαδή εκείνο που επενδύει περισσότερο από κάθε άλλης χώρας σε φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας και τεχνολογίας. Έρχεται να επιβεβαιώσει την δέσμευση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ να δώσει τονωτικές ενέσεις στην οικονομία, συνεχίζοντας παράλληλα την προσπάθεια επεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. 

«Το σχέδιο που παρουσιάστηκε την Τετάρτη ύστερα από 21 ώρες έντονων διαπραγματεύσεων είναι το πλέον φιλόδοξο που έχουμε δει από την όποια κυβέρνηση στη στήριξη των πράσινων πρωτοβουλιών» σχολιάζει το Bloomberg. Χωρίζεται σε 57 διαφορετικά σημεία και όπως υπολογίζει το ειδησεογραφικό δίκτυο αφιερώνει 41 δισ. ευρώ σε τομείς όπως η ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων μεταφορών, τα ηλεκτρικά οχήματα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Είναι επίσης αξιοσημείωτο για το ποιους κλάδους αφήνει εκτός στήριξης. Έτσι ενώ στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης ο πανίσχυρος στη Γερμανία κλάδος αυτοκινήτου είχε λάβει οικονομική στήριξη στη μορφή κινήτρων για αγορά συμβατικών οχημάτων, σήμερα δεν διατίθεται ούτε ένα ευρώ για τη στήριξη των πωλήσεων αυτοκινήτων με κινητήρα καύσης. Αντιθέτως οι αγοραστές ηλεκτρικών οχημάτων θα λάβουν σημαντικές επιδοτήσεις. 

Έως και πριν την ανακοίνωση του γερμανικού σχεδίου οι κυβερνήσεις των 50 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη είχαν διαθέσει αθροιστικά μόλις 18 δισ. δολάρια για τη στήριξη τομέων που συμβάλλουν σε μία χαμηλών εκπομπών άνθρακα οικονομία, όπως τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια ή η βιώσιμη γεωργία, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. To ποσό αντιστοιχούσε σε λιγότερο από το 0,2% των σχεδών 12 τρισ. δολαρίων που έχουν σχεδιάσει οι συγκεκριμένες οικονομίες να δαπανήσουν για την ανάκαμψη. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή