Δεν υπάρχει στον ορίζοντα νέα πρόταση για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Αυτό έκανε γνωστό ο ίδιος ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων «Ντέβνικ», όπου προκαλεί αίσθηση η αναφορά του αμερικανού διπλωμάτη στον Μέγα Αλέξανδρο, με αφορμή τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων.
«Σχετικά με την ονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, θα πω ότι προσωπικά, δεν τρέφω ιδαίτερη εκτίμηση για τον Μέγα Αλέξανδρο, αν και γνωρίζω πως η άποψή μου αυτή μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επικρίσεων στις δύο χώρες», αναφέρει ο κ. Νίμιτς στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας των Σκοπίων.
«Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν σίγουρα μεγάλος κατακτητής, όμως έσφαξε χιλιάδες ανθρώπους και κατέστρεψε πολλές πόλεις. Δεν διέδωσε τη δημοκρατία και τις πολιτειακές αξίες και κατά την άποψη μου, άφησε πίσω του μία αυτοκρατορία, η οποία ούτε η πλέον θετική υπήρξε ούτε μακράς χρονικής διάρκειας ήταν», υποστήριξε ο αμερικανός διπλωμάτης και πρόσθεσε:
«Για το λόγο αυτό, μου φαίνεται περίεργο που υπάρχει τέτοια αντιπαλότητα σχετικά με το ποιος θα τον κληρονομήσει. Η αντιπαλότητα αυτή προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στον 21ο αιώνα, χιλιάδες χρόνια μετά τον θάνατό του».
«Όμως αυτή είναι καθαρά προσωπική άποψη, η οποία πιθανόν να μην έχει μεγάλη σημασία. Εγώ περισσότερο θέλω να βλέπω μπροστά παρά πίσω. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι στην περιοχή έχουν δυνατότητες να οικοδομήσουν νέες σχέσεις, ισχυρές δημοκρατίες με οικονομική προοπτική, εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, με την προϋπόθεση να δουλεύουν από κοινού και να αφήσουν πίσω τους κάποια απ' αυτά τα ιστορικά ζητήματα», κατέληξε ο κ. Νίμιτς.
Απάντηση Ντ. Μπακογιάννη
«Η ιστορική συμβολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει αναγνωριστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η ιστορία έχει γραφτεί. Δεν ξαναγράφεται», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας στον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ. Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κ.Μπακογιάννη ξεκαθάρισε επίσης ότι «για τα θέματα της περιοχής μας μιλάμε με όρους μέλλοντος και όχι με όρους παρελθόντος». «Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών.
Καμία νέα πρόταση στο τραπέζι
Όσο για την ουσία του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ.Νίμιτς τονίζει ότι «στην παρούσα στιγμή δεν σκοπεύω να καταθέσω στο τραπέζι νέα πρόταση». «Έχει γίνει λόγος για πολλές δυνατότητες, αλλά δεν επιθυμώ να κάνω προτάσεις όταν νομίζω ότι δεν είναι χρήσιμο για κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε.
Ο Μάθιου Νίμιτς επισημαίνει ακόμη ότι η εξεύρεση λύσης είναι δύσκολη υπόθεση, ωστόσο αισιοδοξεί ότι είναι εφικτό να βρεθεί διέξοδος στο πρόβλημα της ονομασίας.
Όσον αφορά το επεισόδιο που δημιουργήθηκε πρόσφατα από την προσφώνηση του προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ως «Προέδρου της Μακεδονίας» από τον προεδρεύοντα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Σίρτζαν Κέριμ, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ αναφέρει:
«Το συμβάν κατά την προσφώνηση του προέδρου Τσερβένκοφσκι, κατά την άποψή μου, καταδεικνύει ότι όλη η Διεθνής Κοινότητα θα ήταν ωφελημένη από την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας. Ναι μεν, τα περισσότερα κράτη στον κόσμο αναγνωρίζουν το συνταγματικό όνομα της χώρας, όμως σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στα Ηνωμένα Έθνη χρησιμοποιείται η προσωρινή ονομασία». «Κατ' αυτό τον τρόπο, ο προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης, βρέθηκε σε μία δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση», σημείωσε ο κ. Νίμιτς.