Το σήμα και ο Ιπποκράτης

Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020 09:48
UPD:09:48
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

«Είναι πολύ δύσκολο να βάλει κανείς όρια μεταξύ σάτιρας και απλής αστειότητος» παραδέχεται μια από τις γνωστότερες σατιρικές πένες μας, ο Ανδρέας Λασκαράτος, αν και ο ίδιος κάπως τα ξεχώριζε. «Όλα εκείνα που ελαττώνουν ή έχουν φανερόν σκοπόν να ελαττώσουν το αντικείμενον περί του οποίου ο λόγος, τα βάνομεν εις τα σατιρικά. Όλα εκείνα που κινούν απλώς μόνον εις γέλωτα τα βάνομεν εις τα αστεία».

Η σάτιρα βασίζεται στην υπερβολή. Συνθηματολογικά λειτουργεί. Δεν μπορεί, από τη φύση της, να αναλύει. Όλα πρέπει να γίνονται αστραπιαία. Μέσα από μια ατάκα. Ένα κλείσιμο του ματιού. 

Μοιάζει σ’ αυτό με την αφίσα. Δεν μπορεί να εξηγεί και να πλατειάζει. Συνθηματολογικά λειτουργεί, με μια κάποια υπερβολή. Τόσο όσο να εντυπωσιάζει. Ένα κλείσιμο του ματιού στους πιθανούς τουρίστες είναι, προφανώς, το επίσημο σήμα με τον Ιπποκράτη και το «safe since 460 BC». 

Από τότε δηλαδή που έσκασε μύτη στον πλανήτη ο πατέρας της Ιατρικής, η Ελλάδα είναι ασφαλής; Ο λοιμός των Αθηνών, που πριν ολοκληρώσει τον κύκλο του σκότωσε το ένα τρίτο των κατοίκων, ή η χολεριά, που ξεφορτώθηκε το 1853 στον Πειραιά, διαγράφονται μεμιάς.

Αποκλείεται οι υπεύθυνοι να ήθελαν να ελαττώσουν το Σήμα Πιστοποίησης (Παράρτημα ΙV, ΦΕΚ 2084/30.5.2020), που φέρει τον τίτλο «Health First» («Πρώτα η υγεία») και θα είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2020.

Αποκλείεται οι υπεύθυνοι να ήθελαν να μειώσουν το εν λόγω σήμα, μα η έμπνευση -γι’ αυτό τα υγειονομικά πρωτόκολλα βγήκαν στο παραπέντε;- ήταν ατυχής. Κίνησε εις γέλωτα. Εγγράφεται στα ανέκδοτα. 

Θα μου πείτε, οι δουλειές να πάνε πρίμα, γιατί αυτές θα δώσουν το κυρίως σήμα. «Το ποσοστό ύφεσης αυτής της χρονιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις του τουρισμού» τόνισε ο ΥΠΟΙΚ. 

Εξαρτάται και από τις διαθέσεις του ιού. Ουδέν κακόν ραδίως απόλλυται.     

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή