Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Τον ρόλο του… άτακτου τέκνου της ευρωπαϊκής οικογένειας αφήνει πίσω της η Ελλάδα, με «ατού» την καλή πορεία στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η θετική αυτή επίδοση έχει κομβική σημασία όχι μόνο στο μέτωπο της δημόσιας υγείας, αλλά και στο πεδίο της οικονομίας, κυρίως στον κρίσιμο τομέα του τουρισμού.
Η λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» της χώρας μπορεί να αποφύγει τα χειρότερα, καθώς η Ελλάδα θεωρείται ασφαλής προορισμός (κάτι που αναδεικνύουν με δημοσιεύματα και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης). Επομένως είναι εφικτό η χώρα να κατακτήσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μία σαφώς μικρότερη τουριστική πίτα.
Ο δρόμος βέβαια δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς η φετινή χρονιά θα κλείσει με ύφεση, αύξηση της ανεργίας και επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2021.
Το σχέδιο για ένα Ταμείο Ανασυγκρότησης μπορεί να δώσει το «φιλί της ζωής» στην οικονομία, με την Ελλάδα να βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ιστορική ευκαιρία.
Στη χώρα αναμένεται να κατευθυνθεί ένα ποσό κοντά στα 32 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί στο 18% του ΑΕΠ! Πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο, που πληροί τις προϋποθέσεις της ελληνικής πλευράς, καθώς είναι ευέλικτο, αφορά περισσότερο επιχορηγήσεις και λιγότερο δάνεια και θα χρηματοδοτηθεί με κοινό δανεισμό.
Η κυβέρνηση βρίσκεται ουσιαστικά αντιμέτωπη με μία διπλή πρόκληση. Σε πρώτη φάση, με την επανεκκίνηση του τουρισμού, για να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Στην αμέσως επόμενη φάση, με την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού και φιλοεπενδυτικού σχεδίου, που θα συμβάλει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.
Αυτό που προέχει είναι να μη χαθεί η ευκαιρία και να μην… ανακυκλωθούν παρωχημένες συνταγές του παρελθόντος. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και κυρίως συνετή διαχείριση.
Το στοίχημα είναι μεγάλο, όμως οι καλές επιδόσεις στη μάχη κατά του κορονοϊού δίνουν ένα ισχυρό προβάδισμα. Είναι κρίμα αυτό να χαθεί.