Ανεξάρτητη βρετανική έρευνα απέρριψε χιλιάδες προσφυγές εναντίον Βρετανών στρατιωτικών που κατηγορούνταν ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ από το 2003 έως το 2009, εκτός από μία.
Ο Άντριου Κέιλι διευθυντής της Service Prosecution Authority δήλωσε στο BBC ότιη υπηρεσία αυτή που ερευνά τις καταγγελίες εναντίον στρατιωτικών απέρριψε όλες τις κατηγορίες, κυρίως λόγω της απουσίας αποδείξεων και της φύσης των φερόμενων αδικημάτων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο μία υπόθεση εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εξέταση, και «είναι πολύ πιθανόν» καμία από τις καταγγελίες να μην οδηγήσει σε δίωξη.
Ο βρετανικός στρατός συμμετείχε στην επέμβαση στο Ιράκ το 2003 του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ και διατήρησε στρατεύματα στη χώρα αυτή.
Περισσότεροι από 400 Ιρακινοί κρατούμενοι είχαν απευθυνθεί τα τελευταία χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Συνταγματικά και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ECCHR), με έδρα το Βερολίνο, και στο δικηγορικό γραφείο Public Interest Lawyers στο Μπέρμιγχαμ για να καταγγείλουν «σοβαρές κακοποιήσεις και ταπεινώσεις που υπέστησαν από τους Βρετανούς στρατιώτες», από βιασμούς έως βασανιστήρια και προσομοιώσεις εκτέλεσης.
Τα δύο όργανα είχαν ζητήσει από τη Βρετανία να διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα για τις καταγγελίες και απευθύνθηκαν παράλληλα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).
Ο Κάρλεϊ εκτίμησε ότι δεν είναι πολύ πιθανό να ασκηθούν διώξεις εναντίον Βρετανών στρατιωτικών μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από το ΔΠΔ αργότερα φέτος. «Έχω την εντύπωση ότι θα δοθεί τέλος σε αυτές τις υποθέσεις», σημείωσε.
«Αυτό το κυνήγι μαγισσών πρέπει επιτέλους να τερματιστεί», επεσήμανε από την πλευρά της η Χίλαρι Μέρεντιθ, δικηγόρος που εκπροσωπεί κάποιους από τους στρατιώτες εναντίον των οποίων έχουν γίνει καταγγελίες, ενώ απαίτησε να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη στους πελάτες της «για τις φρικτές προσβολές περί εγκλημάτων πολέμου».
Το 2012 το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είχε καταβάλει 15,1 εκατομμύρια λίρες (περίπου 17 εκατ. ευρώ) σε περισσότερους από 200 Ιρακινούς που κατηγόρησαν Βρετανούς στρατιωτικούς για παράνομη κράτηση και βασανιστήρια.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP