Κυβέρνηση: Η μεγάλη εικόνα κρύβει «αγκάθια» και δυσλειτουργίες

Οι υπόγειες κόντρες και οι εστίες έντασης στους κυβερνητικούς κόλπους
Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 13:13
UPD:13:13
INTIME NEWS/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
 

Υπόγειες κόντρες, προσωπικές και εσωκομματικές αντιπαλότητες, δυσλειτουργίες και κτυπήματα «κάτω από τη μέση» μεταξύ υπουργών, απασχολούν σε ημερήσια διάταξη τους επιτελείς του Μαξίμου – κάποιες περιπτώσεις και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό,  αλλά χάνονται πίσω από τη «μεγάλη εικόνα» της αντιμετώπισης της κρίσης που μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινής γνώμης πιστώνει στην κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής η διεύθυνση Μητσοτάκη εμφανίζεται ισχυρή, όπως ισχυρή εμφανίζεται και η βούλησή του να επιβάλλει προσωπικές επιλογές εκτός κάδρου, όπως και η εμπιστοσύνη στους στενούς του συνεργάτες. Μεγάλα όμως είναι και τα νούμερα του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις, όπως και μεγάλη είναι η διαφορά με την αξιωματική αντιπολίτευση.  

Η συζήτηση για τον ανασχηματισμό – που αναβλήθηκε για αργότερα και δεν ματαιώθηκε - δεν γίνεται εκ κενώ. Τα προβλήματα δεν είναι λίγα, καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες εντοπίζονται πολύ συχνά αν και δεν παίρνουν διαστάσεις, ενώ εσωκομματικές δυνάμεις που δεν βλέπουν με καλό μάτι την κυριαρχία Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό και κατ΄ επέκταση στη Νέα Δημοκρατία, προσπαθούν συνεχώς να θυμίζουν την παρουσία τους, είτε υπονομεύοντας τις επιλογές του, είτε «αξιοποιώντας» λάθη και παραλήψεις μη αρεστών στο κομματικό σύστημα κυβερνητικών στελεχών.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο της ομάδας των «καραμανλικών» αλλά και άλλων εσωκομματικών δυνάμεων, οι οποίοι του επιτίθενται συστηματικά, επί δικαίων και αδίκων. Κατά το προηγούμενο διάστημα που οι φήμες περί ανασχηματισμού είχαν «φουντώσει» τον παρουσίαζαν ως βέβαιο προς αποχώρηση, γνωρίζοντας ότι αποτέλεσε προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Το γεγονός ότι η επανεκκίνηση του Τουρισμού αξιολογήθηκε ως πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση κόπασε σε έναν βαθμό τις εκ των έσω επιθέσεις, με αφορμή όμως τις ανακοινώσεις του υπουργείου Τουρισμού για τον κατάλογο των χωρών από τις οποίες η Ελλάδα δεν θα δέχεται ακόμα τουρίστες, ο υπουργός Τουρισμού δέχεται νέα κτυπήματα ως υπεύθυνος «διπλωματικού επεισοδίου» με την Ιταλία.

Ο κ. Θεοχάρης δεν αντιδρά, φέρεται να έχει καλή συνεργασία με το Μαξίμου έχοντας σημαντικό ρόλο σε ένα πολύ κρίσιμο εγχείρημα, ενώ δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι ανήκει στην ομάδα των υπουργών που δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία και προήλθαν από άλλο πολιτικό χώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Θεοχάρης «κτυπιέται» από τις ίδιες δυνάμεις που έχουν καθημερινά στο στόχαστρο την νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και περιμένουν στη γωνία τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ακόμα και τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, το έργο των οποίων κατά γενική – δημοσκοπική – ομολογία καταγράφεται ως θετικό. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι επιθέσεις που δέχθηκε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Άκης Σκέρτσος, με αφορμή την γνώμη που διατύπωση για την αγόρευση της εισαγγελέως στην υπόθεση Τοπαλούδη. 

Σύμφωνα με τα όσα διακινούνται, δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι το υπουργείο Τουρισμού ανέφερε στον κατάλογο χωρών που δεν θα δεχόμαστε τουρίστες μέχρι νεωτέρας, ονόματα χωρών και όχι αεροδρομίων, δεν ήταν μόνο ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών που έκανε διάβημα κατά της Ελλάδας, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο οποίος προ ημερών βρέθηκε ο ίδιος στο στόχαστρο εσωκομματικών και ενδοκυβερνητικών δυνάμεων για τις αρχικές του δηλώσεις έναντι του νέου γύρου τουρκικής προκλητικότητας. Ο κ. Δένδιας εμφανίστηκε να αποδοκιμάζεται και από το Μαξίμου – μέσω της «Ομάδας Αλήθειας», του λογαριασμού στο twitter που απηχεί επίσημες κυβερνητικές θέσεις -  ενώ είναι πραγματικότητα ότι βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το σύστημα των «σαμαρικών» από την περίοδο που ήταν υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και εμφανίζονταν ως πιθανός διάδοχος του Α. Σαμαρά, στη Νέα Δημοκρατία. 

Πολλά λέγονται και για τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μπορεί – όπως λένε εντός της κυβέρνησης – να βγαίνει μπροστά σε επίπεδο επικοινωνίας σε κάθε θέμα που η κυβέρνηση χρειάζεται στήριξη, αλλά δεν είναι ο “doer” που χρειάζεται το κρίσιμο πόστο του. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, αυτό δεν αφορά μόνο την υπόθεση του Ελληνικού, όπου οι καθυστερήσεις έχουν γίνει επιχείρημα για την αντιπολίτευση, αλλά και πολλές ενέργειες εντός του σχεδίου αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης για την επανεκκίνηση της αγοράς, όπου σημειώθηκε κωλυσιεργία.

Η εικόνα Μητσοτάκη, το γεγονός ότι στα μεγάλα θέματα η κυβέρνηση έχει εμφανίσει θετική εικόνα, αλλά και η αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναδείξει κυβερνητικά προβλήματα, δεν αφήνει μικρές εστίες έντασης και δυσλειτουργιών να αποκτήσουν διαστάσεις, αυτό όμως δεν σημαίνει πως όλα στην κυβέρνηση δουλεύουν «ρολόι».

Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε τόσο εμφανίζεται ομάδα υφυπουργών αλλά και συγκεκριμένοι υπουργοί ως «τροχοπέδη» στην πορεία της κυβέρνησης και υποψήφιοι να αντικατασταθούν στον ανασχηματισμό που θα γίνει, ενώ στο εσωκομματικό σκηνικό δεν αρέσει ούτε η διαφαινόμενη πρόθεση του πρωθυπουργού να αναθέσει στην επιτροπή υπό τον κ. Πισσαρίδη τη διαχείριση της οικονομικής στήριξης που αναμένεται από την Ε.Ε..

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως περισσότερες βολές έχει δεχθεί από εσωκομματικά συστήματα παρά από την αντιπολίτευση, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίζεται «καλός στη διαχείριση, αλλά χωρίς όραμα και ιδέες», ενώ στα ρεπορτάζ του ανασχηματισμού τον εμφάνιζαν να αντικαθίσταται από τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλη, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δέχεται διασταυρούμενα εσωκομματικά πυρά, άλλα από «καραμανλικούς» που τον «κτυπούν» ως «σαμαρικό» και άλλα από «σαμαρικούς» ή εκπροσώπους της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς» που του επιτίθενται επειδή θεωρούν ότι μεταπήδησε στο στρατόπεδο των «μητσοτακικών».

Η συμβίωση του διδύμου Παναγιωτόπουλου- Στεφανή στο κρίσιμο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποτελεί καθημερινή συζήτηση στα κυβερνητικά και κομματικά γραφεία, ενώ υπάρχουν και πολλοί εσωκομματικοί «αγωγοί» που φροντίζουν να φτάνουν συχνά – πυκνά οι επιδόσεις του «σαμαρικού» Νότη Μηταράκη του υπουργείου Μετανάστευσης, στο Μαξίμου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή