Η Μάριον Τζόουνς επέστρεψε στη ΔΟΕ τα τρία χρυσά και τα δύο χάλκινα μετάλλια που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Η 31 ετών πρώην αθλήτρια του Στίβου, προχώρησε σε αυτή την απόφαση μετά τη δημόσια ομολογία της ότι είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Επίσης η Τζόουνς ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον στίβο, μετά την παραδοχή της στο ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ότι είπε ψέματα στους ανακριτές για τη χρήση αναβολικών το διάστημα 1999-2001.
Η αμερικανίδα πρώην αθλήτρια είχε κατακτήσει πέντε μετάλλια στο Σίδνεϊ (τρία χρυσά μετάλλια στα 100μ., τα 200μ. και 4x400μ. και δύο χάλκινα στα 4x100 και στο μήκος). Όπως αποκάλυψε όμως, είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών από το 1999 και για τα επόμενα δύο χρόνια, με την προτροπή του τότε προπονητή της Τρέβορ Γκράχαμ. Την συγκεκριμένη ουσία προμηθευόταν από τα εργαστήρια της ... διαβόητης «ΒALCO».
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή βρίσκεται πλέον σε δύσκολη θέση και δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τα μετάλλια, καθώς κανονικά θα πρέπει να αποδοθούν στις δύο αθλήτριες που τερμάτισαν πίσω από την Αμερικανίδα στα πέντε αγωνίσματα στο Σίδνεϊ.
Αν γίνει κάτι τέτοιο όμως, το χρυσό θα πρέπει να δοθεί στην Κατερίνα Θάνου η οποία όμως, έχει ήδη τιμωρηθεί με διετή αποκλεισμό για τρία «non show» σε έλεγχο ντόπινγκ. Τόσο η ΔΟΕ, όσο η IAAF και η WADA, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να δοθεί το χρυσό σε μία αθλήτρια που έχει εμπλακεί σε υπόθεση ντόπινγκ, ενώ παράλληλα βαρύνεται με κατηγορίες για το περιβόητο τροχαίο ατύχημα με τον Κώστα Κεντέρη στη Γλυφάδα. «Είναι μια δυσάρεστη προοπτική. Θα είναι δύσκολο να το καταπιούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της WADA, Ντικ Πάουντ.
Σημειώνεται ότι στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, τρίτη είχε τερματίσει η Τζαμαϊκανή, Τάνια Λόρενς, η οποία, σύμφωνα με τους συμπατριώτες της, είναι η ηθική νικήτρια στα 100μ. Η Ομοσπονδία Στίβου της χώρας αναμένεται να ζητήσει την απονομή του μεταλλίου στην αθλήτριά τους.