H Microsoft αντικαθιστά δημοσιογράφους με αυτοματοποιημένα συστήματα στο MSN

Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020 10:29
UPD:11:09
REUTERS/Lucy Nicholson
A- A A+

Η Microsoft πρόκειται να αντικαταστήσει δεκάδες δημοσιογράφους στο MSN με αυτοματοποιημένα συστήματα, τα οποία θα επιλέγουν τις ειδήσεις που θα ανεβαίνουν, μετέδωσαν βρετανικά και αμερικανικά ΜΜΕ.

Προς το παρόν η επιλογή των ειδήσεων από διάφορα ΜΜΕ, των τίτλων/ επικεφαλίδων και των εικόνων για το MSN γίνεται από δημοσιογράφους- ωστόσο πηγές ανέφεραν στη Seattle Times πως αυτά τα καθήκοντα θα αναληφθούν από τεχνητή νοημοσύνη.

Όπως αναφέρει το BBC, η Microsoft ανακοίνωσε πως αυτό γίνεται στο πλαίσιο μιας διαδικασίας αξιολόγησης των δραστηριοτήτων της. «Όπως όλες οι εταιρείες, αξιολογούμε τις δραστηριότητές μας σε τακτική βάση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση επενδύσεων σε κάποιους τομείς και, κατά καιρούς, σε ανασύνταξη σε άλλες. Αυτές οι αποφάσεις δεν είναι αποτελέσματα της παρούσας πανδημίας».

Η Microsoft, όπως και κάποιες άλλες εταιρείες τεχνολογίας, πληρώνει οργανισμούς ΜΜΕ για τη χρήση του περιεχομένου τους στην ιστοσελίδα της, ωστόσο έχει δημοσιογράφους για να αποφασίζουν ποιες ειδήσεις θα προβάλλονται και πώς θα παρουσιάζονται. Σύμφωνα με τη Seattle Times περίπου 50 άτομα που εργάζονται με συμβόλαιο θα χάσουν τις δουλειές τους στο τέλος του Ιουνίου, αλλά θα παραμείνει μια ομάδα δημοσιογράφων πλήρους απασχόλησης.

Κάποιοι από τους δημοσιογράφους που απολύονται προειδοποίησαν πως η τεχνητή νοημοσύνη ίσως να μην έχει και πολύ καλή γνώση των αυστηρών κανόνων/ γραμμών σύνταξης, και αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να «περάσουν» κομμάτια τα οποία δεν θα έπρεπε.

Σύμφωνα με τον Guardian, περίπου 27 άτομα που εργάζονται στην PA Media (γνωστή προηγουμένως ως Press Association) ενημερώθηκαν την Πέμπτη πως θα απολύονταν σε έναν μήνα, και ότι η απόφαση ελήφθη με συνοπτικές διαδικασίες, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης τάσης μετάβασης σε αυτοματοποιημένα updates για ενημέρωση, αντί ανθρώπων. Ένα από τα άτομα που δουλεύουν στην ομάδα είπε πως «περνάω όλο μου τον χρόνο διαβάζοντας πώς η αυτοματοποίηση και η ΑΙ θα μας πάρουν τις δουλειές μας, και ορίστε- η ΑΙ πήρε τη δουλειά μου».

Όπως αναφέρει ο Guardian, η ΡΑ Media, όπως και άλλες επιχειρήσεις του χώρου των ΜΜΕ, αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα και χρειάστηκε να θέσει κάποιους εργαζομένους σε αναστολή και να προβεί σε μειώσεις μισθών σε άλλους.

Προτεινόμενα για εσάς