Τουρκία - Πιέσεις για ένοπλη επέβαση στο εσωτερικό του Ιράκ

Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2007 16:26
UPD:16:39
A- A A+

Το τουρκικό κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει την πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας στο βόρειο Ιράκ για την αντιμετώπιση των κούρδων ανταρτών που κρύβονται εκεί, υπογράμμισε ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας Βεσντί Γκονούλ.

Ωστόσο όπως διευκρίνισε, η έγκριση του κοινοβουλίου δεν είναι απαραίτητη για την εκτέλεση επιχειρήσεων καταδίωξης διασχίζοντας τα σύνορα με το Ιράκ.

Για πρώτη φορά εξάλλου, επίσημο κρατικό όργανο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο «επιχείρησης εκτός συνόρων (εννοώντας το Β.Ιράκ) αν παραστεί ανάγκη».

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Ανώτατης Επιτροπής Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας στην Αγκυρα, αναφέρεται ότι «προκειμένου να δοθεί τέλος στην παρουσία της τρομοκρατικής οργάνωσης σε γειτονική χώρα, δόθηκαν στα σχετικά όργανα οι αναγκαίες οδηγίες και εντολές για τη λήψη των αναγκαίων νομικών, οικονομικών και πολιτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης και της πραγματοποίησης επιχείρησης εκτός συνόρων -αν παραστεί ανάγκη- για την αποφασιστική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της τρομοκρατικής οργάνωσης».

To θέμα της «επιχείρησης εκτός συνόρων» προτάσσουν και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μετά το θάνατο 13 στρατιωτών στη νοτιοανατολική Τουρκία από τα πυρά κούρδων ανταρτών.

Η Επιτροπή Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συμμετείχαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Αμυνας και Οικονομικών, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατοχωροφυλακής, άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί, ο διοικητής της υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) και ο γενικός διοικητής ασφαλείας.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή