Από την έντυπη έκδοση
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης κατέβασε αισθητά ταχύτητα τον Μάιο όπως δείχνουν τα χθεσινά προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, διαμορφούμενος στο -0,1%, από 0,3% τον Απρίλιο. Καθώς ο πληθωρισμός απέχει πλέον πολύ από τον μακροχρόνιο στόχο της ΕΚΤ, λίγο χαμηλότερα από το 2%, η ίδια η ΕΚΤ πρέπει να αποτρέψει τους κινδύνους αποπληθωρισμού από την απότομη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας, όπως υπέδειξε χθες ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας και μέλος του Δ.Σ. της, Ινάτσιο Βίσκο.
Οι αποπληθωριστικές πιέσεις μπορεί να είναι ισχυρές και επίμονες, προειδοποίησε, απειλώντας τις οικονομίες στις οποίες τα ήδη υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους θα αυξηθούν περαιτέρω πολύ κατά τη διάρκεια της κρίσης. «Πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπισθεί ο σημαντικός κίνδυνος να μετατραπούν ο χαμηλός πληθωρισμός και η μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας σε μία μόνιμη μείωση των πληθωριστικών προσδοκιών ή σε μία ενδεχόμενη επανεμφάνιση της απειλής του αποπληθωρισμού», σημείωσε. «Λόγω και των υψηλών επιπέδων του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους στην Ευρωζώνη συνολικά, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα επικίνδυνο σπιράλ μεταξύ της πτώσης των τιμών και της πτώσης της συνολικής ζήτησης», πρόσθεσε. Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι αυτοί;
Η προφανής απάντηση ήρθε διά στόματος του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης που παίρνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, διοχετεύοντας πακτωλούς χρημάτων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού, πρέπει να διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία, δηλαδή να δίνονται άμεσα στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Με αυτό τον τρόπο η οικονομία θα σταθεί ξανά στα πόδια της (και ο πληθωρισμός θα μπορέσει να κινηθεί ξανά προς τη σωστή κατεύθυνση).
Ο κ. Ντομπρόβσκις υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στη χρηματοδότηση με τη μορφή δανείων και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν δυσκολίες όπως είναι οι καθυστερήσεις στις εγκρίσεις των αιτήσεων, τα υψηλά επιτόκια ή οι μεγάλες προμήθειες των τραπεζών. Μάλιστα, υπογράμμισε την αλλαγή στον ρόλο που διαδραματίζουν στη σημερινή κρίση της πανδημίας, σε σχέση με εκείνη του 2008. Τότε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήταν η πηγή του προβλήματος, που στοίχισε δεκάδες δισεκατομμύρια από τα χρήματα των φορολογούμενων. Τώρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διοχετεύοντας το δημόσιο χρήμα στην πραγματική οικονομία. Και η πραγματική οικονομία δεν μένει στάσιμη όταν αποφεύγεται η αδράνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Όταν λοιπόν παραμένει ζωντανή η ιδιωτική κατανάλωση και η επιχειρηματική δραστηριότητα, τότε και ο πληθωρισμός κινείται και αυτός προς τη σωστή κατεύθυνση.