«Η επίλυση του προβλήματος με το όνομα της ΠΓΔΜ δεν είναι προαπαιτούμενο για ένταξη στο ΝΑΤΟ»

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Ροζμαρί ντι Κάρλο
Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2007 21:52
EPA/GEORGI LICOVSKI

A- A A+

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις για το θέμα του ονόματος που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του ειδικού εκπροσώπου Μάθιου Νίμιτς και ενθαρρύνουν τα δύο μέρη να συμμετέχουν ενεργά και εποικοδομητικά στις συνομιλίες. Όμως η επίλυση του προβλήματος αυτού δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ» δήλωσε η αναπληρώτρια υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Ροζμαρί ντι Κάρλο, μετά τη συνάντησή της στα Σκόπια, απόψε, με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο κ. Γκρούεφσκι από την πλευρά του ανέφερε ότι η χώρα του επιδιώκει οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη να αποδώσουν καρπούς, ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, τόνισε πως η κυβέρνηση των Σκοπίων παραμένει σταθερή στη βούλησή της για την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, και πρόσθεσε πως είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η κα Ντι Κάρλο εκφράσθηκε θετικά για την οικονομική πρόοδο που σημειώνει η ΠΓΔΜ, επέκρινε όμως τη στασιμότητα στον πολιτικό διάλογο και την αργή πορεία των μεταρρυθμίσεων αναφορικά με την ενίσχυση του κράτους δικαίου, και την αστυνομία.

Η αναπληρώτρια υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, νωρίτερα σήμερα, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή