Ιστορική πρόταση, μεγάλο στοίχημα

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020 07:00
REUTERS/Yves Herman
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Μία μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη έχει η κυβέρνηση, μετά το τολμηρό ευρωπαϊκό βήμα για ένα Ταμείο Ανάκαμψης. Το ευρωπαϊκό «σχέδιο Μάρσαλ» μπορεί να γιατρέψει τις πληγές του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία αλλά παράλληλα και να συμβάλει στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου μεταρρυθμίσεων και ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να ξεδιπλώσει ένα συνεκτικό σχέδιο, που θα επιτρέψει την άμεση αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσει πως τα χρήματα θα καλύψουν πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

Το momentum δεν πρέπει να χαθεί και είναι η ευκαιρία για να ξεδιπλωθεί μία φιλο-επενδυτική ατζέντα, που θα δίνει βαρύτητα στην πράσινη οικονομία, στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και στη στήριξη φιλόδοξων startup επιχειρήσεων. Άλλωστε, με αυτή την ατζέντα εξελέγη πέρυσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τώρα είναι η ώρα για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης.

Το νομοθετικό ... σπριντ που σχεδιάζει η κυβέρνηση αποτελεί ένα πρώτο βήμα, με πρωτοβουλίες να ξεδιπλώνονται για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Η καλή πορεία της χώρας στη μάχη κατά της πανδημίας ενίσχυσε την αξιοπιστία στο εξωτερικό και γκρέμισε αρκετούς μύθους. Από εκεί και πέρα χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια για την ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο δρόμος είναι μακρύς και τα εμπόδια παραμένουν. Η χρονιά θα κλείσει με ύφεση, ενώ οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας τώρα αρχίζουν να φαίνονται. Ωστόσο, μετά και την ιστορική πρόταση της Κομισιόν δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μία δυναμική επιστροφή την επόμενη χρονιά. Οι αστάθμητοι παράγοντες παραμένουν βέβαια, με την ιατρική κοινότητα να δίνει μάχη με τον χρόνο για να βρεθεί το εμβόλιο και να αποφευχθεί νέο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο.

Σε αυτή τη φάση πάντως το «μπαλάκι» πάει στους Ευρωπαίους ηγέτες που καλούνται ομόφωνα να καταλήξουν σε μία ιστορική απόφαση και να κάνουν ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή