Η επιστροφή των ΗΠΑ στις επανδρωμένες πτήσεις: Ιστορική εκτόξευση την Τετάρτη

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020 12:20
UPD:15:05
www.nasa.gov/SpaceX

Οι δύο αστροναύτες, Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλεϊ, θα ταξιδέψουν με διαστημόπλοιο Crew Dragon της SpaceX, που θα εκτοξευτεί με πύραυλο Falcon 9 της ίδιας εταιρείας

A- A A+

Το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) αναμένεται, εκτός απροόπτου, η εκτόξευση της αποστολής Demo-2 της NASA: Πρόκειται για την πρώτη εκτόξευση αστροναυτών με αμερικανικό πύραυλο από αμερικανικό έδαφος από το 2011 και την τελευταία πτήση του διαστημικού λεωφορείου, η οποία, σύμφωνα με τη NASA και τη SpaceX, αναμένεται να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής στις επανδρωμένες πτήσεις.

Οι δύο αστροναύτες, Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλεϊ, θα ταξιδέψουν με διαστημόπλοιο Crew Dragon της SpaceX, που θα εκτοξευτεί με πύραυλο Falcon 9 της ίδιας εταιρείας. Η αποστολή έχει λάβει το προσωνύμιο «Launch America» και θα αποτελέσει την τελική δοκιμή πτήσης της SpaceX για το Crew Dragon. Οι δύο αστροναύτες θα χρησιμοποιούν επίσης διαστημικές στολές της SpaceX. Όταν τεθούν σε τροχιά, το πλήρωμα και ο έλεγχος αποστολής της SpaceX θα ελέγξουν εάν το διαστημόπλοιο λειτουργεί όπως πρέπει, δοκμιάζοντας το σύστημα ελέγχου περιβάλλοντος, το σύστημα οθονών και ελέγχου, τους κινητήρες κ.α. Μέσα σε διάστημα περίπου 24 ωρών το Crew Dragon θα είναι σε θέση να συναντήσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και να προσδεθεί σε αυτόν – μια διαδικασία την οποία είναι σχεδιασμένο να πραγματοποιεί αυτόνομα, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση θα επιβλέπεται τόσο από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όσο και από το ίδιο το πλήρωμα του σκάφους.

EURONEWS

Όταν φτάσουν στον σταθμό, οι Μπένκεν και Χάρλεϊ θα γίνουν μέλη του πληρώματος της Αποστολής 63, και θα πραγματοποιήσουν δοκιμές στο Crew Dragon, συν άλλες έρευνες και εργασίες μαζί με το υπόλοιπο πλήρωμα του σταθμού.

Την αποστολή θα παρατηρήσουν αυτοπροσώπως ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και ο αντιπρόεδρος Πενς, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δεδομένου πως αποτελεί την επιστροφή των ΗΠΑ στις επανδρωμένες πτήσεις στο διάστημα από το έδαφός τους, με δικά τους μέσα, μετά από εννιά χρόνια. Σημειώνεται πως η NASA έχει υπογράψει συμβόλαιο ύψους 3,1 δισ. δολαρίων με τη SpaceX και 4,5 δισ. με τη Boeing για την ανάπτυξη διαστημικών καψουλών. Η πρώτη εκτόξευση του CST-100 Starliner της Boeing με πλήρωμα δεν αναμένεται πριν το 2021.

Η SpaceX είχε δοκιμάσει επιτυχώς το Crew Dragon σε μη επανδρωμένη πτήση πέρυσι, σε μια πρώτη αποστολή στον διαστημικό σταθμό.

Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής (που αναμένεται να διαρκέσει περίπου έναν μήνα), το διαστημόπλοιο θα αποσυνδεθεί αυτόνομα από τον σταθμό, θα εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα και θα προσθαλασσωθεί στον Ατλαντικό, όπου το διμελές πλήρωμα θα περισυλλεγεί από σκάφος της SpaceX και θα επιστρέψει στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ

Προτεινόμενα για εσάς