Ανελέητος «Κοριολανός» σε διαδικτυακή μετάδοση

Από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας
Κυριακή, 07 Ιουνίου 2020 08:11
A- A A+

Ένας ανεξιχνίαστος και περίπλοκος ήρωας, ικανότατος στη μάχη μα ανίκανος στα συναισθήματα, οδηγείται στην καταστροφή από την υπέρτατη αλαζονεία του και κάνει το μεγάλο λάθος, συμμαχεί με τον εχθρό.

Βυθισμένη στα μυστήρια του ανθρώπινου χαρακτήρα, η πιο σκληρή τραγωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ο «Κοριολανός», σε σκηνοθεσία της Τζόσι Ρούρκ, με τη δυνατή ερμηνεία του Τομ Χίντλστον, παρουσιάζεται διαδικτυακά και ελεύθερα στο Youtube του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας. Η παράσταση  είναι διαθέσιμη από την Πέμπτη 4 Ιουνίου (21:00 ώρα Ελλάδος) έως και την Πέμπτη 11 Ιουνίου  (21:00 ώρα Ελλάδος).

Θύμα του αλαζονικού του χαρακτήρα

Το έργο γράφτηκε την περίοδο 1605 - 1608. Ήρωάς του είναι ο Γάιος Μάρκιους Κοριολάνους, ένας πατρίκιος Ρωμαίος στρατηγός. Ανάπηρος στα αισθήματα, υπερόπτης και περιφρονητικός για τους πληβείους, καταπιεσμένος από τη φιλόδοξη μητέρα του και αντιμέτωπος με έναν λαό που αισθάνεται περιφρονημένος, είναι μία αδίστακτη δολοφονική μηχανή, που σώζει τη Ρώμη από κάθε εχθρό. Κερδίζει, σχεδόν μόνος του, τις μάχες και γυρίζει θριαμβευτής στην πόλη, για να εκλεγεί στη Σύγκλητο.

PHOTOGRAPH: JOHAN PERSSON

Όμως, για να κατακτήσει τον λαό, πρέπει να αποδεχτεί τις απαιτήσεις του. Πρέπει να δείξει τα τραύματά του στο πλήθος και να ζητήσει την επιδοκιμασία του. Θύμα του αλαζονικού του χαρακτήρα, το θεωρεί αδιανόητο και αρνείται να υποταχτεί.

Παρασυρμένο από τους επιτήδειους συγκλητικούς, το πλήθος εξαγριώνεται όλο και πιο πολύ και κατηγορεί τον Κοριολανό για τα δεινά του. Εκείνος, υπερήφανος και αδιαπραγμάτευτος, αφήνει την οικογένειά του και τη Ρώμη και φεύγει. Και κάνει το μοιραίο βήμα…

Μια παραγωγή δωματίου

Η ιδιαιτερότητα αυτού του τραγικού σαιξπηρικού ήρωα είναι ότι,  σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους -Ληρ, Άμλετ, Μάκβεθ-, σπάνια σταματά για μονόλογους και στοχασμούς και δεν αποκαλύπτει τα κίνητρά του πίσω από την αλαζονική του απομόνωση από τη ρωμαϊκή κοινωνία,  μοιάζοντας έτσι  περισσότερο με τους ήρωες της αρχαίας λογοτεχνίας -τον Αχιλλέα, τον Οδυσσέα, τον Αινεία.

Στην ιδιαιτερότητα αυτή εστιάζει η καλλιτεχνική διευθύντρια  του Donmar Warehouse, Τζόσι Ρουρκ, κι έτσι προχώρησε σε μια παραγωγή δωματίου, περιόρισε το κείμενο και τη διάρκεια της παράστασης και έβαλε στον πυρήνα της τους χαρακτήρες του έργου, με πρωταγωνιστή στον ρόλο του Κοριολανού, τον -διάσημο και από τον κινηματογράφο- Τομ Χίντλστον («Θορ», «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί», «Βαθιά γαλάζια θάλασσα» κ.ά.).

Τα σκηνικά είναι της Λούσι Όσμπορν, οι φωτισμοί του Μαρκ Χέντερσον και η μουσική του Μάικλ Μπρους. Τη Βολούμνια ερμηνεύει η Ντέμπορα Φίντλεϊ και τον Μενένιο,  ο Μαρκ Γκάτις.

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς