Αντιδράσεις Αγκυρας και Λευκού Οίκου από την απόφαση αναγνώρισης των Αρμενίων

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2007 09:35
EPA/TOLGA BOZOGLU

A- A A+

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων υπερψήφισε το κείμενο με το οποίο αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, στις αρχές του 20ου αιώνα, παρά την έκκληση του προέδρου Τζορτζ Μπους να μην εγκριθεί αυτή η πρόταση.

Το σχετικό κείμενο, που δεν είναι δεσμευτικό, υπερψηφίστηκε από 27 μέλη της επιτροπής, ενώ 21 το καταψήφισαν και τώρα παραπέμπεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση στην ολομέλεια του Σώματος.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε τη λύπη του για την υπερψήφιση του κειμένου, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι χαρακτήρισε την απόφαση της Επιτροπής ως «απαράδεκτη».

«Δυστυχώς ορισμένοι πολιτικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες έκλεισαν τα αυτιά τους στις εκκλήσεις να επιδείξουν λογική και για μία ακόμα φορά επιδίωξαν να θυσιάσουν μεγάλα προβλήματα για μικρά εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια», δήλωσε ο Αμπντουλάχ Γκιουλ σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Γκιουλ σημείωσε πως «αυτή η απαράδεκτη απόφαση της επιτροπής, όπως και ανάλογες στο παρελθόν, δεν θεωρείται από τον τουρκικό λαό ως έγκυρη, ούτε ως έχουσα κάποια αξία».

To τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις θα πληγούν από την έγκριση της απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Η έγκριση της απόφασης ήταν μία ανεύθυνη κίνηση, η οποία, σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή , θα καταστήσει τις σχέσεις μας με μία φίλη και σύμμαχο χώρα και μία στρατηγική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί εδώ και γενεές, πιο δύσκολες», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Βαθύτατα απογοητευμένη» η κυβέρνηση Μπους

Στις ΗΠΑ, κυβέρνηση Μπους κάλεσε την Τουρκία να μην προβεί σε αντίποινα μετά την υπερψήφιση του κειμένου για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, το 1915.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, τόνισε ότι η κυβέρνηση Μπους είναι «βαθύτατα απογοητευμένη» από την απόφαση της Επιτροπής, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η Τουρκία -«ένας από τους πιο πολύτιμους και σημαντικούς συμμάχους μας στον κόσμο», όπως υπογράμμισε- δεν θα απαντήσει.

«Ελπίζουμε ότι η απογοήτευση μπορεί να περιοριστεί σε δηλώσεις και να μη επεκταθεί σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη πράξη που θα μπορούσε να επηρεάσει τον πολύ καλό τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε με τους Τούρκους εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο Νίκολας Μπερνς στους δημοσιογράφους.

«Οφείλουμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά», πρόσθεσε ο Νίκολας Μπερνς, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν είχε διατυπώσει συγκεκριμένες απειλές πριν από την ψηφοφορία, για την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ (η οποία έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από τους Αμερικανούς), ή για άλλους τομείς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιτίθεται σθεναρά σε αυτή την απόφαση, η οποία αν εγκριθεί μπορεί να πλήξει στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις και τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ.

Οπως εξάλλου έκανε γνωστό ο Νίκολας Μπερνς, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κοντολίζα Ράις προτίθεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό της, το πρωί της Πέμπτης. «Προφανώς θα εκφράσουμε στην τουρκική ηγεσία την βαθειά απογοήτευσή μας και το γεγονός ότι αντιτιθέμεθα σε αυτή την απόφαση και η κυβέρνηση εργάστηκε πολύ, πολύ σκληρά για να υπάρξει μία διαφορετική ψήφος», δήλωσε ο Νίκολας Μπερνς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή