Κόντρα στη Βουλή για το Ασφαλιστικό

Με δική της ατζέντα στο διάλογο η ΓΣΕΕ - Δήλωση Βενιζέλου
Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2007 13:35
UPD:15:21
A- A A+

Ανέβηκαν οι τόνοι σήμερα στη Βουλή με αφορμή το Ασφαλιστικό.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, η υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου υποστήριξε πως όσοι πόροι και να διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι όπως είναι η σημερινή δομή του ασφαλιστικού συστήματος, δεν πρόκειται να σωθούν τα Ταμεία, ούτε να αυξηθούν οι συντάξεις. Παράλληλα, η κ.Καλαντζάκου διευκρίνισε ότι από το 2003 το ποσοστό επιχορήγησης του κλάδου σύνταξης του ΙΚΑ από το Δημόσιο, κυμαίνεται από 0,85% έως 0,90% του ΑΕΠ, πολύ κοντά στο 1% αλλά -όπως ανέφερε- κατά τι χαμηλότερο.

Οι δηλώσεις της υφυπουργού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπογράμμισε πως «στην ουσία η κυβέρνηση ομολογεί ότι το κράτος παρανομεί». Όπως επεσήμανε ο κ. Λαφαζάνης, η μη τήρηση της επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων, στο 1% του ΑΕΠ, σημαίνει 3,5 δισ. ευρώ λιγότερα, για να τονίσει ότι «η επιχορήγηση κάτω του 1% του ΑΕΠ αποτελεί πλήγμα στο κλάδο εργασίας».

Ανταπαντώντας, η κ. Καλαντζάκου, κατηγόρησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό και πρόσθεσε «ότι δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλονται οι εργαζόμενοι».

Την ίδια ώρα η ΓΣΕΕ λέει σε πρώτη φάση «ναι» στο διάλογο στη Βουλή, αλλά με δική της ατζέντα, εν μέσω θυελλωδών αντιδράσεων συνδικαλιστών απ' όλες τις παρατάξεις για τις χθεσινές δηλώσεις Γκαργκάνα.

Τέλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωσή του τόνισε πως «η επιχείρηση κατατρομοκράτησης από την κυβέρνηση των συνταξιούχων, των ασφαλισμένων και των εργαζομένων πρέπει να απαντηθεί από το ΠΑΣΟΚ».

Όπως είπε, «μετά την 11η Νοεμβρίου πρέπει το ΠΑΣΟΚ να πάρει μόνο του την πρωτοβουλία ενός οργανωμένου και υπεύθυνου κοινωνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή