Τουρκία - Τη Δευτέρα στη Βουλή η πρόταση για τη διασυνοριακή επιχείρηση

ΥΠΕΞ: Σταθερή η θέση της Ελλάδος περί σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας
Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2007 14:54
UPD:14:59
A- A A+

Τη Δευτέρα θα τεθεί προς έγκριση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση η πρόταση της κυβέρνησης Ερντογάν για τη διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), η τουρκική κυβέρνηση θα ζητήσει επισήμως τη Δευτέρα το «πράσινο φως» του κοινοβουλίου για μια στρατιωτική επέμβαση στο βόρειο Ιράκ εναντίον των κούρδων αυτονομιστών ανταρτών.

Όπως διευκρίνισε ο Σαντουλάχ Εργκίν, υπεύθυνος του AKP, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολή, το αίτημα της κυβέρνησης θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο έπειτα από κυβερνητική σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

«Η απόφαση δεν θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο σήμερα. Θα σταλεί στο κοινοβούλιο μετά το Μπαϊράμ (δημόσια αργία)», δήλωσε προηγουμένως εξέχων βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί. Σημειώνεται ότι η εν λόγω αργία αρχίζει στις 12 Οκτωβρίου και λήγει στις 14.

ΥΠΕΞ: «Σταθερή η θέση της Ελλάδας»

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο επέμβασης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εντός του ιρακινού εδάφους, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε ότι «για το ενδεχόμενο κινήσεων στρατιωτικών πέραν των συνόρων είναι σταθερή η θέση, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/10/11/1424033.htm , περί σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των κρατών».

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, «η τρομοκρατία είναι ένα φαινόμενο που χρήζει αποτελεσματικής αντιμετώπισης. Δεν είναι όμως μόνο η εκ των υστέρων πολιτική κατά των τρομοκρατών. Πρέπει κανείς να αναζητεί και τα αίτια που την δημιουργούν και να αντιμετωπίζει το φαινόμενο στη ρίζα του».

Γενοκτονία Αρμενίων

Τέλος, σε ερώτηση για την έγκριση κειμένου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ με την αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915, ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι η Βουλή των Ελλήνων έχει αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων με σχετικό ψήφισμά της από τις 25.4.1996.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή