Σιγκαπούρη: Ρομπότ ρίχνεται στη μάχη κατά του κορωνοϊού σε εμπορικό κέντρο

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020 13:16
UPD:13:23
REUTERS/Edgar Su
A- A A+

Ένα «έξυπνο» ρομπότ επιστρατεύεται σε εμπορικό κέντρο στην Σιγκαπούρη, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού.

Αν και σε πολλές περιοχές ο ψεκασμός με αντισηπτικά και χημικά αποτελεί την πιο συνήθη τακτική, το συγκεκριμένο ρομπότ χρησιμοποιεί υπεριώδεις λάμπες για να απολυμαίνει επιφάνειες, δυσπρόσιτα σημεία, ακόμη και τον αέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Κατά τον Ντέρικ Γιαπ -η εταιρεία του οποίου, PBA Group, κατασκεύασε το ρομπότ Sunburst UV Bot- η πανδημία έδωσε την ευκαιρία να δοκιμαστεί ένα ρομπότ σε έναν επικίνδυνο ρόλο.

REUTERS/EDGAR SU

«Είναι επικίνδυνο γιατί το ρομπότ δεν πρέπει να αναλαμβάνει δράση όταν υπάρχει κόσμος» εξήγησε ο ίδιος αναφερόμενος στα βραχέα κύματα του μικροβιοκτόνου τύπου της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Η υπεριώδης ακτινοβολία (UVC), όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Reuters, είναι επικίνδυνη για το δέρμα και τα μάτια.

Γι’ αυτό, το ρομπότ δοκιμάζεται μετά το κλείσιμο για τους πελάτες του εμπορικού κέντρου Frasers Property Retail, ενώ είναι προγραμματισμένο να απενεργοποιεί τις υπεριώδεις ακτίνες του όταν ανιχνεύει ανθρώπινη παρουσία σε κοντινή απόσταση.

REUTERS/EDGAR SU

Το πρώτο ρομπότ Sunburst UV Bot βρίσκεται σε φάση δοκιμών, αλλά ήδη η ιδιοκτήτρια εταιρεία του εμπορικού κέντρου Frasers σκοπεύει να χρησιμοποιήσει και άλλα ρομπότ στη Σιγκαπούρη.

Πάντως, το κόστος του ρομπότ δεν είναι χαμηλό, αφού αγγίζει τα 45.000 ευρώ, αν και προσφέρεται η δυνατότητα ενοικίασης.

Με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή