Χαιρετίζει η Αρμενία την αναγνώριση της γενοκτονίας του 1915 από το Κογκρέσο

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2007 19:18
A- A A+

Χαιρέτισε ο πρόεδρος της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν την υιοθέτηση από το αμερικανικό Κογκρέσο κειμένου, με το οποίο αναγνωρίζεται η Γενοκτονία των Αρμενίων (1915) επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Κανένας στον κόσμο δεν αμφιβάλλει για τα γεγονότα τα οποία διαδραματίστηκαν το 1915» δήλωσε ο Αρμένιος πρόεδρος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα στις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε δε πως «αν κάποιοι αρνούνται να πράξουν αυτό, σε επίπεδο κυβερνητικό, γίνεται για να αποφευχθεί η επιπλοκή των σχέσεων με την Τουρκία».

Σημειώνεται ότι ο κ. Σολάνα δεν απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Αγκυρα πρέπει να προστεθεί στα κριτήρια που πρέπει να γίνουν σεβαστά, ώστε μελλοντικά η Αγκυρα να ενταχθεί στην ΕΕ. Ανέφερε μόνον ότι «η ΕΕ έχει πλήρη συνείδηση των δεινών του αρμενικού λαού».

Υπενθυμίζεται ότι το 2005, το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ζήτησε η αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Αγκυρα να αποτελέσει προϋπόθεση μελλοντικής ένταξής της στην ΕΕ. Όμως το 2006 στην ετήσια επίσημη έκθεση των ευρωβουλευτών δεν έγινε καμία νεότερη αναφορά στο θέμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή