Ο Ερντογάν πιέζεται και απειλεί με επέμβαση στο Β. Ιράκ

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2007 19:34

A- A A+

«Το Σιρνάκ, μία μικρή πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, βρίσκεται σε μια από τις τρεις επαρχίες όπου ο στρατός όρισε στις 9 Ιουνίου ζώνες ασφαλείας για να αντιμετωπιστούν οι αυτονομιστές αντάρτες του ΡΚΚ. Από την περασμένη άνοιξη, οι απειλές επέμβασης στο βόρειο Ιράκ έχουν προκαλέσει ανησυχία και οργή στον πληθυσμό.

Στις αρχές Ιουνίου οργανώθηκε στην πόλη μια διαδήλωση από την Ενωση Οικογενειών των Μαρτύρων, όπως αποκαλούνται εδώ οι στρατιώτες που χάνουν τη ζωή τους στις μάχες. Το αίτημα ήταν να εισβάλει ο στρατός στην αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, όπου έχουν καταφύγει πολλοί από τους αντάρτες.

O δήμαρχος Αχμετ Ερτάκ εκτιμά ότι στη διαδήλωση έλαβαν μέρος μόνο άνθρωποι που δουλεύουν για το στρατό, αποδίδοντας τον πολλαπλασιασμό των τελευταίων επιχειρήσεων στο φόβο της Τουρκίας ότι θα οικοδομηθεί ένα κουρδικό κράτος στο Βορρά.

Αν και σε περιόδους κρίσης ο πληθυσμός τείνει να συσπειρώνεται πίσω από το ΡΚΚ, η υποστήριξη προς τους αντάρτες δεν είναι τυφλή. Σε ένα εστιατόριο, στη μία το μεσημέρι, ο Αχμετ και ο Μαχμούτ (πρόκειται φυσικά για ψευδώνυμα) μιλούν χαμηλόφωνα. "Ο στρατός και οι εθνικιστές παίζουν τα χαρτιά της Κύπρου, των Αρμενίων, και των Κούρδων. Είναι έτοιμοι να προκαλέσουν χάος για να διατηρήσουν την εξουσία. Αλλά και το ΡΚΚ εκμεταλλεύεται τον κόσμο. Και κανείς δεν τολμά να αμφισβητήσει τις αποφάσεις του".

Ο δήμαρχος του Τασντελέν, Φικρέτ Καγιά, δεν πιστεύει ότι θα γίνει εισβολή στο βόρειο Ιράκ. "Εκείνοι που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο στη δυτική Τουρκία πρέπει να καταλάβουν ότι βρίσκονται στο ίδιο πλοίο με μας. Αν ανοίξει τρύπα, θα βυθιστούμε όλοι μαζί"». Αυτά έγραφε η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» στο φύλλο της 27ης/6/2007.

Τώρα ο Ερντογάν υποκύπτει στις πιέσεις και του Τύπου -μετά το μπαράζ φονικών επιθέσεων από τους Κούρδους αντάρτες, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους Τούρκους στρατιώτες, από ότι τα τελευταία 10 χρόνια- δίνοντας στη στρατιωτική ηγεσία ελευθερία κινήσεων. Ο Ερντογάν καθιστά εαυτόν όμηρο των στρατηγών, από τον ασφυκτικό κλοιό των οποίων θέλει τόσο να ξεφύγει.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός πρόσθεσε βέβαια, ότι τα μέτρα θα ληφθούν κατά περίπτωση και αν κριθεί απαραίτητο http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/10/10/1423540.htm . Με τον τρόπο αυτό ο κ. Ερντογάν στέλνει μήνυμα στην αμερικανική πλευρά ότι υπάρχει δυνατότητα να αποφευχθεί μια εισβολή στο βόρειο Ιράκ. Οι ΗΠΑ υπόσχονται μέτρα, αλλά ουδείς στην Αγκυρα, δεν πιστεύει πια τους Aμερικανούς και όσο για την προτροπή σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη όταν εκφέρεται από τα χείλη αυτών που άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή