Ο κόσμος δεν πρέπει να εναποθέτει τις ελπίδες του σε ένα εμβόλιο για τον Covid-19, παρά μόνο στον έλεγχο της πανδημίας ο οποίος επιτυγχάνεται μέσω της προσεκτικής και ευρείας ιχνηλάτησης των επαφών των ασθενών, καθώς και των αυστηρών μέτρων περιορισμού όποτε η νόσος αρχίζει να διασπείρεται. Αυτή είναι η άποψη του William Haseltine, πρωτοπόρου Αμερικανού ερευνητή του καρκίνου, του HIV / AIDS και του ανθρώπινου γονιδιώματος, αλλά και κορυφαίων γιατρών του βρετανικού συστήματος υγείας (NSH).
Ένα εμβόλιο μπορεί όντως να αναπτυχθεί, αλλά ο Haseltine δεν βασίζεται σε αυτό. Οι πολίτες πρέπει να φορούν μάσκες, να πλένουν τα χέρια τους, να καθαρίζουν τις επιφάνειες και να κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους, τονίζει επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας σε συνδυασμό με τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων και της ιχνηλάτησης των επαφών.
«Μην ακούτε τους πολιτικούς που υποστηρίζουν ότι θα έχουμε εμβόλιο όταν θα επανεκλεγώ», δήλώσε ο Haseltine αφήνοντας αιχμές για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα άλλωστε με τον Αμερικανό ερευνητή, σε προηγούμενες περιπτώσεις που έγινε προσπάθεια να αναπτυχθεί εμβόλιο – για τον Sars και τον Mers – αυτό στην ουσία δεν προστάτευσε τους πολίτες.
Ειδικότερα, σημειώνει ο Haseltine, τα εμβόλια που είχαν αναπτυχθεί προηγουμένως για άλλους τύπους κορωνοϊού δεν προστάτευαν τους βλεννογόνους στη μύτη, απ’ όπου ο ιός εισέρχεται συνήθως στο σώμα, είπε.
Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες δεν έκαναν αρκετά για να απομονώσουν τους πολίτες και να τους προστατεύσουν από την έκθεσή τους στον ιό, σύμφωνα με τον Αμερικανό ερευνητή, ο οποίος όμως χαιρέτισε τις ενέργειες της Κίνας, της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού.
Στο ίδιο λίγο – πολύ συμπέρασμα καταλήγει και ο εκπρόσωπος των βρετανικών νοσοκομείων (NHS Providers) Chris Hopson υπογραμμίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο να καταρρεύσει το σύστημα υγείας σε ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων, εφόσον η κυβέρνηση δεν ακολουθήσει μία ξεκάθαρη στρατηγική διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ και προγράμματος ιχνηλάτησης των επαφών.
«Χρειάζεται σαφήνεια για το πώς θα λειτουργήσει αυτό, ειδεμή υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης του NHS, κάτι το οποίο δεν θέλει κανείς», τονίζει ο Hopson.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian, Reuters