Η Ινδία κινείται με ταχείς ρυθμούς προς την κατεύθυνση μας υποστηριζόμενης από το κράτος εφαρμογής ιχνηλάτησης επαφών για την αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, προκαλώντας εντυπώσεις πως κινείται στα βήματα της Κίνας για τη χρήση μεθόδων κοινωνικού ελέγχου υψηλής τεχνολογίας.
Όπως αναφέρει το Reuters, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι προωθεί την εφαρμογή, Aarogya Setu, ή «Γέφυρα Υγείας» ως «κλειδί» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Με πάνω από 70.000 κρούσματα ήδη, η Ινδία αναμένεται να ξεπεράσει την Κίνα εντός μιας εβδομάδας.
Όπως πολλές εφαρμογές που αρχίζουν να διατίθενται ανά τον κόσμο, το Aarogya Setu χρησιμοποιεί σήματα Bluetooth σε smartphones για να καταγράφει πότε οι άνθρωποι έρχονται σε στενή επαφή μεταξύ τους, έτσι ώστε, όταν κάποιος βρίσκεται θετικός στον Covid-19, να ενημερώνονται οι επαφές του. Ωστόσο η ινδική εφαρμογή χρησιμοποιεί επίσης δεδομένα GPS προς ενίσχυση των δεδομένων που συλλέγονται μέσω Bluetooth και αναπτύσσει μια συγκεντρωτική βάση δεδομένων σχετικά με την εξάπλωση της ασθένειας- μια προσέγγιση που πολλές χώρες αποφεύγουν, για λόγους ασφαλείας. Όπως σημειώνει το Reuters, μιμείται επίσης το σύστημα QR code υγείας της Κίνας με μια λειτουργία που βαθμολογεί την πιθανή κατάσταση της υγείας ενός ατόμου με πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα, υποδεικνύοντας εάν το άτομο είναι ασφαλές, σε μεγάλο κίνδυνο ή φορέας του ιού.
Η κυβέρνηση έκανε νωρίτερα μέσα στον μήνα τη χρήση της εφαρμογής υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που επέστρεφαν στη δουλειά, καθώς χαλαρώνει το μεγαλύτερο lockdown του κόσμου- προκαλώντας αντιδράσεις από υπερμάχους των ψηφιακών δικαιωμάτων. Ωστόσο η κυβέρνηση Μόντι δεν φαίνεται να υποχωρεί: Το υπουργείο Σιδηροδρόμων, που λειτουργεί ειδικά τρένα για τη μεταφορά μεταναστών εργαζομένων και άλλων στις πόλεις τους, έχει δώσει εντολή σε όλους τους επιβάτες να κατεβάζουν την Aarogya Setu πριν αρχίσουν το ταξίδι τους. Επίσης, ένα τέτοιο σχέδιο φέρεται να έχει προταθεί και για τα αεροδρόμια της χώρας και τους σταθμούς μετρό στο Νέο Δελχί, σύμφωνα με ινδικά ΜΜΕ- αν και εκπρόσωπος της παραστρατιωτικής δύναμης (CISF) που είναι αρμόδια για τη φύλαξη των αεροδρομίων και των σταθμών είπε ότι δεν έχει γίνει τέτοια σύσταση, ενώ, όπως ανακοινώθηκε από το μετρό, δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα τα σχέδια για την επανέναρξη της λειτουργίας.
Η κυβερνητική υπηρεσία που ανέπτυξε την εφαρμογή (NIC) μπορεί να μοιράζεται προσωπικά δεδομένα από την εφαρμογή με υπουργεία και υπηρεσίες δημόσιας υγείας, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Τεχνολογίας της Ινδίας. Σύμφωνα με επικριτές, το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία κυβερνητικών βάσεων δεδομένων με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα Ινδών πολιτών.