Στα χαρακώματα για τον τουρισμό με τριπλό σχέδιο

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020 07:00
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Με ένα «τριπλό» σχέδιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού επιχειρεί η κυβέρνηση να κερδίσει τη… μητέρα των μαχών στο οικονομικό πεδίο. Με δεδομένο πως ένα στα πέντε ευρώ της ελληνικής οικονομίας προέρχεται από τον κρίσιμο αυτόν κλάδο, είναι απαραίτητο να μη χαθεί τελείως η τουριστική σεζόν. 

Η συγκρότηση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού σχεδίου αποτελεί τον πρώτο και κρισιμότερο «κρίκο» στην αλυσίδα. Ένα πρώτο βήμα έγινε χθες με την παρουσία ενός πλαισίου κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων για τον τουρισμό και τις μεταφορές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Παράλληλα η ελληνική πλευρά έχει πάρει πρωτοβουλίες για να υπάρξουν και ασφαλείς «διάδρομοι» με άλλα κράτη, που έχουν καλές επιδόσεις στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρόκειται για το δεύτερο σκέλος του σχεδίου για τον τουρισμό. Και υπάρχει ένας ακόμα «κρίκος» σε αυτή την αλυσίδα, που δεν είναι άλλος από τον εσωτερικό τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η αύξηση του κονδυλίου για τον κοινωνικό τουρισμό, με ανάλογη αύξηση των δικαιούχων. 

Αύριο αναμένεται να γίνει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την οικονομία, όπου θα συζητηθούν εκτενώς και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη στήριξη του τουρισμού. Παράλληλα με τις κινήσεις για την προσέλκυση τουριστών θα υπάρξει και ένα πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Ταυτόχρονα, μέτρα θα ληφθούν και για τους εποχικά εργαζόμενους, με αξιοποίηση και κοινοτικών κονδυλίων από το πρόγραμμα SURE. 

Πρόκειται για έναν «μαραθώνιο» και πολλά θα κριθούν και από το γενικότερο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Η καλή πορεία της χώρας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού έχει βοηθήσει στο να υπάρξει «προβάδισμα» σε αυτό τον αγώνα δρόμου, ωστόσο χρειάζεται προσοχή καθώς υπάρχουν ακόμα εμπόδια. 

Μια αίσια έκβαση αυτής της «κούρσας» μπορεί να διαψεύσει τις απαισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομία και να περιορίσει τα ποσοστά της ύφεσης και της ανεργίας. Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα όχι μόνο για το φετινό καλοκαίρι αλλά και για μία δυναμική επιστροφή της «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού το 2021. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή