Έλληνας επιστήμονας σε πανευρωπαϊκή μελέτη για τις επιπτώσεις της πανδημίας σε ασθενείς με εγκεφαλικό

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020 20:34
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Σε μελέτη η οποία θα αξιολογηθεί αν την περίοδο έξαρσης του κορωνοϊού υπήρξαν καθυστερήσεις στην εφαρμογή της θεραπείας (θρομβόλυση ή και μηχανική θρομβεκτομή) έκτακτων περιστατικών με εγκεφαλικά επεισόδια λαμβάνει μέρος ο διευθυντής του Νευροακτινολογικού τμήματος του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν καθηγητής, Παναγιώτης Παπαναγιώτου.

Στη μελέτη λαμβάνουν μέρος 18 Κέντρα Εγκεφαλικών από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Ισπανία, Σερβία κλπ. Ο καθηγητής Παπαναγιώτου παίρνει μέρος εκπροσωπώντας το Κέντρο Εγκεφαλικών στη Βρέμη της Γερμανίας όπου και συνεργάζεται.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σε πολλές χώρες, υπήρξαν ενδείξεις μείωσης προσέλευσης εγκεφαλικών στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού. Η αλήθεια είναι ότι και οι υπόλοιπες χώρες όπως και η Ελλάδα είχαν διακόψει τα τακτικά χειρουργεία  κατά την περίοδο της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας, δηλαδή τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. «Ωστόσο, εδώ μιλάμε για επεμβάσεις σωτήριες σε επείγουσες καταστάσεις» επισημαίνει ο καθηγητής.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, υπάρχουν ενδείξεις για μείωση ακόμα και 20% στις επεμβάσεις αυτές.

Αυτή τη στιγμή όπως μας είπε ο καθηγητής μαζεύονται οι πληροφορίες από τα διάφορα κέντρα της Ευρώπης  και στη συνέχεια θα αναλυθούν και θα γίνει αντιστοιχία με τις επεμβάσεις εκτάκτων περιστατικών την ίδια περίοδο των προηγούμενων ετών.

Πολλοί άνθρωποι σύμφωνα με τον καθηγητή, απέφευγαν την περίοδο εκείνη να επισκεφθούν τα νοσοκομεία από το φόβο του κορωνοϊού. Για παράδειγμα, οικογένεια εδώ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Χαλκίδα επειδή η μητέρα η οποία δεν ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα στα παιδιά της για να μην υπάρξει διασπορά του ιού, έπαθε εγκεφαλικό και την βρήκαν αρκετά αργά. 

Παρόμοια περιστατικά δυστυχώς έκαναν πολύ κόσμο να αποφύγει μια επίσκεψη στο νοσοκομείο και ενώ είχαν ήπια συμπτώματα εγκεφαλικού, τελικά κατέρρευσαν γιατί δεν το πρόλαβαν.

Επιπλέον, τα ίδια τα συστήματα υγείας μπλοκαρίστηκαν τόσο πολύ από τις τρέχουσες ανάγκες της πανδημίας που ενδέχεται να μην παρέπεμπαν τον ασθενή στο νοσοκομείο ή να παραπέμφθηκαν πολύ αργά για τις απαραίτητες θεραπείες στα κέντρα εγκεφαλικών.

Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το εγκεφαλικό επεισόδιο να μην αναγνωρίστηκε ως εγκεφαλικό σε βαριά ασθενείς με COVID-19.

Τέλος, μπορεί να είχαμε λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια πιθανώς λόγω λιγότερου στρες.

Σε κάθε περίπτωση όπως λέει, η έγκαιρη αντιμετώπιση ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου γι αυτό ο ασθενής πρέπει να πάει στο νοσοκομείο το συντομότερο  δυνατόν.

Τέλος, ο κ. Παπαναγιώτου,  τονίζει ότι δεν πρέπει για κανένα λόγο να υποτιμά κανείς τα συμπτώματα θεωρώντας ότι είναι κάτι ελαφρύ ή κάτι άλλο. Για παράδειγμα μια δυσκολία στην ομιλία, αδυναμία και μούδιασμα στο πρόσωπο ή σε ένα από τα άκρα μας, κάποια σύγχυση ή μικρή ζαλάδα, μια αστάθεια στο περπάτημα μας στα καλά καθούμενα, η απώλεια όρασης ή ακόμα και μία απλή διαταραχή στην όραση καθώς και ένας ξαφνικός και πονοκέφαλος μπορεί να θέλουν να μας πουν κάτι. Καλό θα είναι να είμαστε προσεκτικοί και να μην τα προσπερνάμε χωρίς να δώσουμε σημασία.

Αν ζητήσουμε άμεσα βοήθεια μόνο να κερδίσουμε έχουμε σε αυτές τις περιπτώσεις.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή