Αλληλέγγυα προς την Ελλάδα η ΕΕ στο θέμα της ΠΓΔΜ

«Ήρθε η ώρα να βρεθεί λύση»
Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2007 16:26
UPD:16:28
A- A A+

Η Ελλάδα θα έχει την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο κ. Σολάνα συμπλήρωσε πως είχε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με την κ. Μπακογιάννη, υπογραμμίζοντας «πως ήρθε η ώρα να βρεθεί λύση».

Ακόμη εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξουν εξελίξεις το επόμενο διάστημα και ότι ήρθε η ώρα να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Σημείωσε επίσης ότι θα είναι σε επαφή με τα Ηνωμένα Εθνη και τον ειδικό απεσταλμένο για το θέμα, ενώ πρόσθεσε πως θα συζητήσει το ζήτημα της ονομασίας και με την ΠΓΔΜ με «τρόπο ξεκάθαρο» προκειμένου, όπως είπε, «να καταστήσει σαφή την κατάσταση, τον επείγοντα χαρακτήρα της, καθώς και το χρονοδιάγραμμα που έχουμε υπόψη μας».

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση παρουσίασε στον κ. Σολάνα τις «πολύ καθαρές» ελληνικές θέσεις, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα πως «όλες οι προσπάθειες από την πλευρά της ΕΕ και του κ. Σολάνα θα γίνουν έτσι ώστε να υπάρξει λύση του προβλήματος που υπάρχει με τα Σκόπια».

Πρόσθεσε δε ότι «η Ελλάδα βασίζεται στην κοινοτική αλληλεγγύη».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της ΠΓΔΜ διά του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι περί επίδειξης δύναμης της Ελλάδας και ανάγκης αλλαγής στάσης της Αθήνας, η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Αθήνα δεν σχολιάζει», επισημαίνοντας πως «τα μηνύματα της χώρας μας προς κάθε κατεύθυνση είναι θετικά».

Σχετικά με τις δηλώσεις Μιλόσοσκι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σχολίαζαν από το Λουξεμβούργο πως «ό,τι είχαμε να πούμε το έχουμε πει».

Δηλώσεις ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ

Ο κ. Μιλόσοσκι αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη για την εκκρεμότητα της ονομασίας, είπε ότι η χώρα του προσέρχεται σε αυτές χρησιμοποιώντας τη δύναμη των επιχειρημάτων, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα της δύναμης. «Αυτό δεν είναι καλό μήνυμα» πρόσθεσε.

Ο κ. Μιλόσοσκι κάλεσε την Ελλάδα να αλλάξει την πολιτική της στο ζήτημα της ονομασίας. «Νομίζω ότι η Ελλάδα πρέπει να βρει δυνάμεις για να αποφύγει τα λάθη που διέπραξε το 1992, όταν εξαιτίας της αμφισβήτησης του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στην Ελλάδα άλλαζαν και έπεφταν κυβερνήσεις. Αυτή τη φορά, ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα προτάξει τις περιφερειακές προτεραιότητες. Το όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας αποτελεί παράγοντα για τη σταθερότητά της και η δική μας σταθερότητα είναι χρήσιμη και για την Ελλάδα» κατέληξε.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή