Το πολιτικό παρασκήνιο της παραμονής του Γ. Στουρνάρα στην ΤτΕ

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2020 12:31
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
 

Η κυβέρνηση μιλά για μία αυτονόητη επιλογή που ενισχύει τη σταθερότητα και τη συνέχεια που πρέπει να υπάρχει στη χώρα, η αντιπολίτευση βγάζει …καπνούς και τη συνδέει με πρόωρες εκλογές και μνημόνιο που έρχεται. Πέραν του τι σημαίνει για την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η ανανέωση της θητείας του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα έχει και την πολιτική της πλευρά. Είναι μία επιλογή που τέμνει οριζόντια Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ αλλά και Κίνημα Αλλαγής (ΚΚΕ, ΜέΡΑ 25 και Ελληνική Λύση είναι σύσσωμα απέναντί του).

Στη Νέα Δημοκρατία ο Γ. Στουρνάρας έχει φίλους, έχει όμως και αντιπάλους. Η λεγόμενη «καραμανλική πτέρυγα» ήταν και είναι απέναντί του, αντιμετωπίζοντάς τον ως συνέχεια του εκσυγχρονισμού και ως μέλος του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Ο Αντ. Σαμαράς και οι συνομιλητές του τον αντιμετωπίζουν θετικά. Όταν ο πρώην πρωθυπουργός τον επέλεξε για τη θέση του υπουργού Οικονομικών το 2012, προσπαθούσε να πείσει τους Ευρωπαίους που είχαν τις αμφιβολίες τους ότι ήταν διατεθειμένος να εφαρμόσει το δεύτερο μνημόνιο, ενώ η μετέπειτα συνεργασία τους, εξελίχθηκε σε ισχυρή προσωπική σχέση.

Στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι απόψεις για τον κ. Στουρνάρα ποικίλλουν, ενώ δεν έχει γίνει απολύτως ξεκάθαρη η γνώμη του Πρωθυπουργού για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και το ποια επακριβώς είναι η μεταξύ τους σχέση, η «χημεία» τους, που λένε. Υπολογίζεται βασίμως ότι είναι η άποψή του Πρωθυπουργού για τον κ. Στουρνάρα είναι θετική όπως και ότι συνεργάζονται καλά, αλλιώς ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έπαιρνε και την απόφαση που πήρε. Υπάρχουν βεβαίως και εκείνοι που λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης ένα διάστημα «φλέρταρε» με την ιδέα να μην ανανεώσει τη θητεία του κ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδας και να ορίσει άλλον διοικητή και άλλοι που όσο καθυστερούσε η ανακοίνωση έπαιρναν τηλέφωνο τους δημοσιογράφους για να σπείρουν το ζιζάνιο της αμφιβολίας. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αν δεν ερχόταν ο Covid 19 ο Πρωθυπουργός θα είχε πάρει άλλη απόφαση, αλλά τώρα, με την ύφεση να έρχεται και την αβεβαιότητα να κτυπά ξανά την πόρτα της ελληνικής οικονομίας, μία αλλαγή στο τιμόνι της ΤτΕ θα προκαλούσε κραδασμούς που πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθούν. Άλλωστε λίγες ημέρες πριν η νέα διοικητής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε φροντίσει να στείλει και το δικό της μήνυμα υπέρ της ανανέωσης της θητείας του κ. Στουρνάρα στην ελληνική κεντρική τράπεζα, χρίζοντάς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Επιθεώρησης (Audit Committee) της ΕΚΤ, πιστοποιώντας και την μεταξύ τους καλή σχέση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την περίμεναν, είδαν την ανανέωση της θητείας του κ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδας για άλλα έξι χρόνια, όχι μόνο αρνητικά, αλλά ως μία πολεμική επιλογή από την πλευρά του Πρωθυπουργού.   

Σε μία προσπάθεια να «παίξουν» με τα αντανακλαστικά ενός τμήματος της ελληνικής κοινής γνώμης, τη συνδέουν με πρόωρες εκλογές και προαναγγελία Μητσοτάκη ότι ο κ. Στουρνάρας συνεχίζει τη θητεία του για να εφαρμόσει νέο μνημόνιο. Παράλληλα την εμφανίζουν ως ανταπόδοση της – κατά τον ΣΥΡΙΖΑ – εχθρικής στάσης του διοικητή της ΤτΕ στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γνωστό, βεβαίως, ότι στελέχη όπως ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ο Γ. Δραγασάκης ή ο Γ. Χουλιαράκης δεν έχουν την ίδια γνώμη για τον κ. Στουρνάρα με τον Θ. Καρτερό, τον Π. Πολάκη, τον εξάδελφο του προέδρου Γ. Τσίπρα, τον Γ. Κυρίτση, τον Ν. Καρανίκα, τον Ν. Παππά αλλά και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας δεν είναι ενιαία, όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα θέματα, κάποια κρίσιμα και στρατηγικά, κάποια όχι, όπως διαπιστώνει καθημερινά η ελληνική κοινή γνώμη. Ακόμα και τότε που το ΣΔΟΕ έκανε έφοδο στην επιχείρηση της συζύγου του, στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι είχαν πει στον κ. Τσίπρα την αντίθετη γνώμη τους, ενώ όταν ο κ. Τσίπρας φόρτσαρε για να καταφέρει να ωθήσει τον κ. Στουρνάρα σε παραίτηση (ως γνωστόν δεν μπορεί η κυβέρνηση να αποπέμψει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, αν και αποτελεί δική της πρόταση στην ΕΚΤ) κάποιοι πήγαιναν και του έλεγαν ότι δίνει λάθος μάχες.  

Είναι βέβαιο, πάντως, ότι θα υπάρξουν πολλά ακόμα επεισόδια στην ταραχώδη σχέση ανάμεσα στον Γ. Στουρνάρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ως το 2026, εκτός αν κάποια από τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, που ανεβαίνουν σταθερά την κομματική ιεραρχία του ΣΥΡΙΖΑ και διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, στήσουν γέφυρες μεταξύ Τσίπρα και Στουρνάρα.   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή