Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2007 09:56
A- A A+

Η υποβολή νέας αναθεωρημένης πρόταση για το άνοιγμα του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας και σημείου διέλευσης μεταξύ Πύργου και Λιμνίτη από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο προς τον ΓΓ των ΗΕ Μπαν Γκι-μουν, η συνέντευξη του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στο ΑΠΕ, η θέση της Κομισιόν σε σχέση με την παράνομη λειτουργία λιμανιών στα κατεχόμενα, οι έρευνες σε σχέση με την απόδραση ενός κατάδικου και ενός υπόδικου από τις Κεντρικές Φυλακές και τα αυξημένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, κρυολογημάτων και λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος λόγω των σκαμπανεβασμάτων στη θερμοκρασία είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πομφόλυγα η 8η Ιουλίου'' γράφει πως ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τόνισε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ πως η 8η Ιουλίου δεν είναι πανάκεια και ότι η συμφωνία μπορεί να επιλύσει επιμέρους προβλήματα, αλλά όχι και την ουσία του Κυπριακού. Θα πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό συναντήσεις των δυο ηγετών υπό την αιγίδα των ΗΕ, υποστηρίζει, και εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του για το αδιέξοδο, που αν συνεχιστεί θα οδηγήσει σε λύση δυο κρατών. Αλλού γράφει πως άπειρος φαντάρος έχασε τη ζωή του στο δρόμο για τη μονάδα του, όταν έχασε τον έλεγχο του Steyer, που προσέκρουσε σε πινακίδα και κιγκλιδώματα, με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστεί στην άσφαλτο από την πόρτα του οδηγού και να καταπλακωθεί από τους πισινούς τροχούς.

''Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Γδάρσιμο δισεκατομμυρίου'' γράφει πως ζημιές που αγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο λίρες θα είναι το κόστος από την καθυστέρηση της έλευσης του φυσικού αερίου την Κύπρο, σύμφωνα με εμπιστευτική έρευνα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕΚ) που έγινε κατ' εντολή του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του υποψηφίου για την προεδρία Ιωάννη Κασουλίδη ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν έχει τίποτε άλλο να πει παρά το σχέδιο Ανάν ενώ ο ίδιος μιλά για προβλήματα του κόσμου.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Δρόμο για Ταϊβάν ανοίγει η Κομισιόν» γράφει πως αμφισβητεί ανοικτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατία ότι τα λιμάνια των κατεχομένων λειτουργούν παράνομα και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να απαγορεύεται ο ελλιμενισμός ή ο απόπλους εμπορικών ή επιβατικών πλοίων. Σύμφωνα με την εφημερίδα η Διεύθυνση Διεύρυνσης της Κομισιόν μετά από σχετικό ερώτημα της εφημερίδας αναφέρει πως η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να παρέμβει σε ένα «διμερές» ζήτημα. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως κενά στη νομοθεσία της Κύπρου που ενθαρρύνουν τη διεθνή φοροδιαφυγή εντοπίζει ο ΟΟΣΑ. Συμπεριλαμβάνει το νησί στον κατάλογο των χωρών που δεν έχουν κάνει ικανοποιητική πρόοδο για την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Αξιος της τύχης του ο Νεόφυτος, λέει ο Αρχιεπίσκοπος» γράφει πως την έντονη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου στην αντικατοχική εκδήλωση των Μορφιτών με τις οποίες αφήνονταν αιχμές για την πολιτική του Τάσσου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει πως αυξημένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, κρυολογημάτων και λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος καταγράφονται τις τελευταίες μέρες. Αποδίδονται στα σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας και ιδιαίτερα στην απότομη πτώση της που σημειώνεται κατά τις βραδινές ώρες.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Ανοίγουν παράθυρο με ΜΟΕ» γράφει πως πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης έχει καταθέσει στα Ηνωμένα Εθνη η Λευκωσία και ο διεθνής οργανισμός αντιμετωπίζει θετικά τις προτάσεις. Η Νέα Υόρκη θεωρεί πως με τις προτάσεις αυτές διευκολύνεται πρωτίστως το άνοιγμα της οδού Λήδρας. Προτείνεται παράλληλα και η διάνοιξη εντός του 2007 του σημείου διέλευσης Πύργου – Λιμνίτη. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως από την πειθαρχική έρευνα σε σχέση με την προμήθεια δυο αστυνομικών ακάτων από την Ιταλία που παραδόθηκε στον Αρχηγό Αστυνομίας φαίνεται να προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες για τρία μέλη της Αστυνομικής Δύναμης.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Υποψηφιότητα θέσης και ήθους» γράφει πως υποψηφιότητα θέσης και ήθους χαρακτήρισε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης την υποψηφιότητα Χριστόφια, απαντώντας «στις απρόκλητες επιθέσεις που δέχθηκε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας» με αφορμή τις επισημάνσεις του περί «εθισμού» ένθεν κακείθεν του συρματοπλέγματος από Ε/Κ και Τ/Κ στην ιδέα των χωριστών οντοτήτων. Αλλού γράφει πως σε καταγγελία – διάβημα προς την “Google” για λανθασμένη παρουσίαση της Κύπρου στο διαδίκτυο προέβη με πρόσφατη επιστολή του προς την εταιρεία ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Στο πρόγραμμα «Google Earth” η Κύπρος παρουσιάζεται λανθασμένα χωρισμένη και το βόρειο μέρος του νησιού φέρει την ονομασία «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Ο δολοφόνος της Γιάνκα σε συγκλονιστική απόδραση από τις φυλακές» γράφει πως ο κατάδικος για το φόνο της Σλοβάκας Γιάνκα Κοβάκοβα, ο οποίος δραπέτευσε από τις φυλακές, ακόμη καταζητείται ενώ ο υπόδικος Οδυσσέας Καλανίδης ο οποίος επίσης δραπέτευσε από τις φυλακές, συνελήφθηκε από το κατοχικό καθεστώς στη νεκρή ζώνη χθες και σύμφωνα με πληροφορίες θα παραδοθεί στα ΗΕ, τα οποία με τη σειρά τους θα τον παραδώσουν στις αρχές της Δημοκρατίας. Αλλού γράφει πως ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Μιχαηλίδης δήλωσε πως η Κύπρος θα διορίσει συμβούλους μέχρι το τέλος του έτους για το θέμα της προμήθειας και των επιλογών που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τις πηγές φυσικού αερίου.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή