Σε κρίσιμη καμπή το Σκοπιανό

Συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής
Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2007 14:42
UPD:16:48
A- A A+

ΤΗΝ ΠΑΓΙΑ θέση της κυβέρνησης στο Σκοπιανό, υπέρ μιας αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας, ώστε οι σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ να μπουν σε ένα νέο δρόμο, επανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τα εθνικά θέματα.

«Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι αυτό το οποίο επιθυμεί είναι να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή ονομασία, μια αμοιβαία αποδεκτή ονομασία, η οποία θα μπορέσει να επιτρέψει στις δύο χώρες να βάλουν τις σχέσεις τους σ΄ έναν καινούργιο δρόμο και σε μια καλύτερη περίοδο», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν αναμένεται από την ελληνική πλευρά να υπάρξει πρωτοβουλία, πριν από το Μάρτιο.

Η κ. Μπακογιάννη ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τις χθεσινές συνομιλίες με τον ύπατο εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Αμυνα της Ε.Ε., Χ. Σολάνα, σχετικά με το θέμα των Σκοπίων, καθώς επίσης για τις εξελίξεις στο θέμα του Κοσόβου και την πορεία της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της ΕΕ, για την οποία δήλωσε πως βαίνει σε αίσιο τέλος.

Υπενθυμίζεται ότι ο ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Αμυνα της Κοινότητας δήλωσε ότι η Ε.Ε. θα επιδείξει την πλήρη αλληλεγγύη της στην Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, προαναγγέλλοντας ότι θα ζητήσει ξεκάθαρο τρόπο από τη σκοπιανή κυβέρνηση προκειμένου να επιδείξει εποικοδομητικό πνεύμα για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/10/16/1425692.htm .

«Μία είναι η Μακεδονία»

«Μία είναι η Μακεδονία. Μακεδονία ίσον Ελλάδα και Ελλάδα ίσον Μακεδονία», υπογράμμισε από την πλευρά του ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργο Καρατζαφέρη.

«Έχω εμπιστοσύνη και στον κ. Καραμανλή και στην κ. Μπακογιάννη», τόνισε ο κ. Ψωμιάδης και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό που γνωρίζω είναι ότι στον κόσμο δεν υπάρχουν δύο ήλιοι. Ένας ήλιος φωτίζει όλον τον κόσμο. Μία είναι η Μακεδονία».

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ δήλωσε πως είναι αναγκαίο «να διαμορφωθεί μια τελική εθνική θέση και να μην ακούγονται πυροτεχνήματα από ανεύθυνους και υπεύθυνους, τα οποία μας βλάπτουν και εξυπηρετούν την επιχειρηματολογία των Σκοπίων». Ερωτηθείς αν πρέπει να γίνει παλλαϊκό συλλαλητήριο, ο κ.Καρατζαφέρης απάντησε πως «το συλλαλητήριο είναι το τελευταίο. Το πρώτο -τόνισε- είναι να βρούμε έναν κώδικα επικοινωνίας μεταξύ μας οι πολιτικοί».

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. παρατήρησε πως το ζήτημα είναι σε κρίσιμη φάση και ζήτησε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απάντησε πως δεν έχει αλλάξει κάτι, ενώ για το αν θα υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών, δήλωσε πως είναι αυτονόητο ότι τόσο ο κ. Καραμανλής, όσο και η κ. Μπακογιάννη είναι στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών, εφόσον κάποιος ζητήσει να ενημερωθεί.

Στο θέμα αναφέρθηκε νωρίτερα και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος, αφού επεσήμανε πως το θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας δεν είναι το κεντρικό θέμα της εξωτερικής μας πολιτικής, παρατήρησε πως ο εθνικισμός και η πατριδοκαπηλία ουσιαστικά ζημιώνουν τη χώρα μας. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να επιδιώξουμε με διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ μια σύνθετη ονομασία, αμοιβαίας αποδοχής, που θα περιλαμβάνει και τον όρο Μακεδονία», πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματος της Αριστεράς.

Τέλος, δήλωση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έκανε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος, ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε πως «υπάρχει μια σημαντική αλλαγή στάσης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης ύστερα από τη σθεναρή στάση της ελληνικής κυβέρνησης ότι είναι αποφασισμένη για όλες τις απαραίτητες κινήσεις, βέτο, καταγγελία της ενδιάμεσης συμφωνίας ή δημοψήφισμα, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι εθνικές μας θέσεις». «Όλοι-τόνισε- πρέπει να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση στην συγκεκριμένη της σθεναρή στάση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή