Καταδικάζει η Κομισιόν τη συνεχιζόμενη βία του PKK στη ΝΑ Τουρκία

Νέα έκκληση στην Τουρκία για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ
Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2007 14:56
A- A A+

Καταδικάζει η Κομισιόν τη συνεχιζόμενη βία του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία, καλώντας όμως ταυτόχρονα την ¶γκυρα να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κριστίνα Νάγκι, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι «η Επιτροπή καταδικάζει τη συνεχιζόμενη βία του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία, περιλαμβανομένων των πρόσφατων επιθέσεων σε πολίτες και στρατιώτες στο Σιρνάκ και σε άλλα σημεία της περιοχής». Συνεχίζοντας, η εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η ΕΕ κατανοεί την ανάγκη της Τουρκίας να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, καθώς δέχεται εξωτερικές επιθέσεις από το PKK, το οποίο βρίσκεται στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ».

Παράλληλα όμως μίλησε για την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ, χαρακτηρίζοντας θετικό βήμα την πρόσφατη συμφωνία με την Τουρκία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη νάρκης που είχαν τοποθετήσει Κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες στη νοτιοανατολική Τουρκία, σύμφωνα με πηγές των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας.

Το επεισόδιο σημειώθηκε ενώ μια μονάδα στρατιωτών διεξήγε επιχειρήσεις στην ορεινή ζώνη της επαρχίας Μπινγκόλ, όπου δρουν οι αντάρτες του PKK.

Το PKK χρησιμοποιεί τακτικά νάρκες πυροδοτούμενες με τηλεχειρισμό στις επιχειρήσεις του εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή