Ο Covid-19 και το τέλος του ατομικισμού

Σάββατο, 09 Μαΐου 2020 22:30
REUTERS/Lucas Jackson

Ακριβώς όπως ο ιστός της αράχνης ζαρώνει όταν σπάσει σε κάποια σημεία, έτσι η πανδημία έχει υπογραμμίσει τους κινδύνους που προκύπτουν από την οικονομική μας αλληλεξάρτηση. Και τώρα η Καλιφόρνια και η Γεωργία, η Γερμανία και η Ιταλία, η Κίνα και οι ΗΠΑ χρειάζονται η μία την άλλη για να ανακάμψουν. Κανείς δεν πρέπει να χάνει χρόνο επιδιώκοντας μία μη βιώσιμη φαντασίωση.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Νταϊάν Κόιλ, καθηγήτριας Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, είναι η συγγραφέας του πρόσφατου βιβλίου, «Αγορές, Κράτος και Άνθρωποι: Οικονομικά για τη Δημόσια Πολιτική».

H Νταϊάν Κόιλ

Ο Αριστοτέλης είχε δίκιο. Οι άνθρωποι ποτέ δεν λειτούργησαν ως μονάδες, αλλά μάλλον ως κοινωνικά όντα, των οποίων η κάθε απόφαση επηρεάζει τους άλλους ανθρώπους. Και τώρα η πανδημία Covid-19 οδηγεί σε αυτό το θεμελιώδες σημείο: ο καθένας μας έχει την ηθική ευθύνη για τον κίνδυνο μέσω της δικής του συμπεριφοράς να μολύνει άλλους. Στην πραγματικότητα, αυτή η πανδημία είναι μόνο ένα από τα πολλά προβλήματα συλλογικής δράσης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, συμπεριλαμβανομένων της κλιματικής αλλαγής, της καταστροφικής απώλειας της βιοποικιλότητας, της αντιμικροβιακής αντίστασης, των πυρηνικών εντάσεων που τροφοδοτούνται από την κλιμακούμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα και ακόμη και πιθανών απειλών όπως η σύγκρουση με έναν αστεροειδή. Όπως έχει αποδείξει η πανδημία, ωστόσο, δεν είναι αυτοί οι υπαρξιακοί κίνδυνοι, αλλά οι καθημερινές οικονομικές δραστηριότητες που αποκαλύπτουν τον συλλογικό, διασυνδεδεμένο χαρακτήρα της σύγχρονης ζωής κάτω από το ατομικιστικό προσωπείο των δικαιωμάτων και των συμβάσεων.

Εξάρτηση από «αόρατους» ζωτικούς εργαζόμενους

Όσοι από εμάς δουλεύουν σε γραφεία και είναι σε θέση να εργαστούν από το σπίτι και να ανταλλάσσουν απόψεις, συνειδητοποιήσαμε περισσότερο απ’ ό,τι ίσως είχαμε προηγουμένως ότι εξαρτόμαστε από «αόρατους» ζωτικούς εργαζόμενους, όπως οι καθαριστές νοσοκομείων και οι γιατροί, το προσωπικό των σούπερ μάρκετ, οι ταχυμεταφορείς δεμάτων και οι τεχνικοί τηλεπικοινωνιών που διατηρούν τη συνδεσιμότητά μας.

Ομοίως, οι κατασκευαστές νέων βασικών προϊόντων όπως μάσκες προσώπου και χημικά υποκατάστατα εξαρτώνται από τις εισαγωγές από την άλλη πλευρά του κόσμου. Και πολλοί άνθρωποι που είναι άρρωστοι, απομονωμένοι ή βρίσκονται ξαφνικά άνεργοι εξαρτώνται από την ευγένεια των γειτόνων, των φίλων και των ξένων για να προχωρήσουν.

Η ξαφνική διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας υπογραμμίζει μία αλήθεια για τη σύγχρονη, διασυνδεδεμένη οικονομία: αυτό που επηρεάζει κάποια μέρη ουσιαστικά επηρεάζει το σύνολο. Αυτός ο ιστός σύνδεσης είναι επομένως ευάλωτος όταν αναταράσσεται. Αποτελεί επίσης ένα πλεονέκτημα, διότι για άλλη μία φορά δείχνει πώς η κατανομή της εργασίας είναι καλύτερη για όλους, όπως ακριβώς επεσήμανε ο Άνταμ Σμιθ πριν από δύο αιώνες.

Ψηφιακές τεχνολογίες μετασχηματισμού

Οι σημερινές ψηφιακές τεχνολογίες μετασχηματισμού αυξάνουν δραματικά τέτοιες κοινωνικές διαρροές και όχι μόνο επειδή υποστηρίζουν τα εξελιγμένα δίκτυα μεταφοράς και τις συνεπείς αλυσίδες εφοδιασμού. Η ίδια η φύση της ψηφιακής οικονομίας σημαίνει ότι καθεμία από τις ατομικές μας επιλογές θα επηρεάσει πολλούς ακόμη ανθρώπους. Το ζήτημα των δεδομένων έχει αναδυθεί πιο έντονα σήμερα εξαιτίας της πολιτικής συζήτησης σχετικά με το αν οι ψηφιακές εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών μπορούν να βοηθήσουν την οικονομία να βγει πιο γρήγορα από τα lockdowns.

Αυτή η προσέγγιση θα είναι αποτελεσματική μόνο εάν ένα αρκετά υψηλό ποσοστό του πληθυσμού χρησιμοποιεί την ίδια εφαρμογή και μοιράζεται τα δεδομένα που συλλέγει. Και όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Ada Lovelace σε μία εμπεριστατωμένη έκθεση, αυτό θα εξαρτηθεί από το αν οι άνθρωποι θεωρούν την εφαρμογή αξιόπιστη και είναι σίγουροι ότι η χρήση της θα τους βοηθήσει. Καμία εφαρμογή δεν θα είναι αποτελεσματική εάν οι άνθρωποι δεν επιθυμούν να παρέχουν τα «δικά τους» δεδομένα σε κυβερνήσεις που αναπτύσσουν το σύστημα. Εάν αποφασίσω να αποκρύψω πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις και τις επαφές μου, αυτό θα επηρέαζε αρνητικά τον καθένα.

Ωστόσο, ενώ πολλές πληροφορίες σίγουρα θα πρέπει να παραμείνουν ιδιωτικές, τα ατομικά δεδομένα είναι σπάνια «προσωπικά», με την έννοια ότι αφορούν μόνο αυτά καθαυτά τα άτομα. Πράγματι, πολύ λίγα δεδομένα με ένα χρήσιμο περιεχόμενο πληροφοριών αφορούν μόνον ένα άτομο. Είναι το πλαίσιο -τα πληθυσμιακά δεδομένα, η τοποθεσία ή οι δραστηριότητες άλλων- που τους προσδίδει αξία.

Ισορροπία απόρρητου και εμπιστοσύνης

Οι περισσότεροι σχολιαστές αναγνωρίζουν ότι το απόρρητο και η εμπιστοσύνη πρέπει να εξισορροπηθούν με την ανάγκη να καλυφθούν τα τεράστια κενά στις γνώσεις μας σχετικά με τον Covid-19. Όμως η ισορροπία κλίνει προς το τελευταίο. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, ο συλλογικός στόχος υπερτερεί των ατομικών προτιμήσεων. Από την άλλη, η τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι μόνο ένα έντονο σύμπτωμα αυξανόμενης αλληλεξάρτησης. Να τονιστεί ότι η σταθερή μετατόπιση από μία οικονομία στην οποία οι κλασικές παραδοχές για φθίνουσες ή σταθερές επιστροφές μεγάλης κλίμακας ισχύουν για εκείνους που υφίστανται μεγάλης κλίμακας αυξανόμενες αποδόσεις σχεδόν παντού.

Στο συμβατικό πλαίσιο, η προσθήκη μίας μονάδας πόρου (κεφάλαιο και εργασία) παράγει μία μικρότερη ή (στην καλύτερη περίπτωση) ίδια αύξηση στην παραγωγή. Για μία οικονομία που βασίζεται στη γεωργία και τη μεταποίηση, αυτή ήταν μια λογική υπόθεση. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της σημερινής οικονομίας χαρακτηρίζεται από τις αυξανόμενες αποδόσεις, με τις μεγαλύτερες εταιρείες να βαδίζουν όλο και καλύτερα. Τα αποτελέσματα του δικτύου που οδηγούν στο να αναπτύσσονται οι ψηφιακές πλατφόρμες είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Και επειδή οι περισσότεροι τομείς της οικονομίας έχουν υψηλό αρχικό κόστος, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κόστος για την κάθε μονάδα.

Δραστηριότητες υψηλής αξίας

Μια σημαντική πηγή αυξανόμενων αποδόσεων είναι η εκτεταμένη τεχνογνωσία βασισμένη στην εμπειρία που απαιτείται σε δραστηριότητες υψηλής αξίας όπως η σχεδίαση λογισμικού, η αρχιτεκτονική και οι προηγμένες κατασκευές. Τέτοιες αποδόσεις όχι μόνο ευνοούν τους εγκαθιδρυμένους, αλλά σημαίνουν επίσης ότι οι επιλογές από μεμονωμένους παραγωγούς και καταναλωτές έχουν επιπτώσεις σε άλλους.

Η μεταδοτικότητα των μεγάλης κλίμακας αυξανόμενων επιστροφών και των διαρροών γενικότερα ήταν εκπληκτικά αργή για να επηρεάσει τις πολιτικές επιλογές, παρόλο που οι οικονομολόγοι έχουν επικεντρωθεί στο φαινόμενο εδώ και πολλά χρόνια. Η πανδημία του Covid-19 μπορεί να καταστήσει το φαινόμενο αυτό πιο δύσκολο να αγνοηθεί. Ακριβώς όπως ο ιστός της αράχνης ζαρώνει όταν σπάσει σε κάποια σημεία, έτσι και η πανδημία έχει υπογραμμίσει τους κινδύνους που προκύπτουν από την οικονομική μας αλληλεξάρτηση. Και τώρα η Καλιφόρνια και η Γεωργία, η Γερμανία και η Ιταλία, η Κίνα και οι ΗΠΑ χρειάζονται η μία την άλλη για να ανακάμψουν. Κανείς δεν πρέπει να χάνει χρόνο επιδιώκοντας μία μη βιώσιμη φαντασίωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή