«Καμπανάκι» για τη γερμανική οικονομία

Σάββατο, 09 Μαΐου 2020 12:00
REUTERS/Kai Pfaffenbach
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, που επικαλείται εμπειρογνώμονες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η «τρύπα» στα δημόσια έσοδα λόγω κορονοϊού φτάνει πλέον στα 100 δισ. ευρώ. Αυτή η εκτίμηση ξεπερνά κατά πολύ την τελευταία επίσημη πρόβλεψη του υπουργείου, που έκανε λόγο για 82 δισ.

Σύμφωνα με τον Γιενς Μπόισεν Χόφγκρεφε από το Ινστιτούτο Διεθνούς Οικονομίας του Κιέλου, «με βάση τις νέες εκτιμήσεις το 2021 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε περικοπές 20 δισ. ευρώ, εφόσον τεθεί πάλι σε ισχύ το “φρένο χρέους” που προβλέπει το γερμανικό Σύνταγμα», αλλά έχει ανασταλεί προσωρινά για το 2020. Για βραχυπρόθεσμα μέτρα, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς διαθέτει ακόμη περιθώρια ελιγμών.

Για παράδειγμα, η έκτακτη οικονομική βοήθεια προς τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους φτάνει τα 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί μόλις 12 δισ. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, το γερμανικό δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί φέτος στο 76% του ΑΕΠ. Το 2019 η Γερμανία είχε καταφέρει να εκπληρώσει τα προβλεπόμενα από το Σύμφωνο Σταθερότητας, για πρώτη φορά από το 2002, περιορίζοντας το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ.

Μεγάλη οικονομική επιβάρυνση αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς έχουν συρρικνωθεί τα έσοδά τους λόγω μείωσης της απασχόλησης, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται τα έξοδα για νοσηλεία και ιατρική περίθαλψη, αλλά και για έκτακτα μέτρα με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης, επισημαίνει η Handelsblatt. Εκτιμάται ότι αν αυτή η τάση συνεχιστεί, μέχρι το τέλος του χρόνου θα εξατμιστούν τα αποθεματικά των ταμείων, τα οποία ξεπερνούσαν τα 20 δισ. ευρώ. 

Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται αναπόφευκτη η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ δεν λείπουν και αιτήματα για έκτακτη στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Πρέπει να διατεθούν πρόσθετοι πόροι το συντομότερο δυνατόν» προειδοποιεί ο Μάρτιν Λιτς, επικεφαλής του μεγαλύτερου γερμανικού ασφαλιστικού ταμείου ΑΟΚ. 

Όπως προκύπτει από έρευνα του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) μία στις τέσσερις γερμανικές επιχειρήσεις αναμένει για το 2020 σημαντική μείωση τζίρου, που μπορεί να φτάσει και το 50%. Συναγερμός και για τον κλάδο του τουρισμού, καθώς τα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τον Μάρτιο καταγράφουν μείωση διανυκτερεύσεων κατά 53%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει σημειωθεί από το 1992. Όπως αναμενόταν λόγω περιοριστικών μέτρων, ακόμη μεγαλύτερη μείωση καταγράφουν οι αφίξεις από το εξωτερικό (-67%). Σύμφωνα με την ιδιωτική εταιρεία έρευνας αγοράς GfK, «ο ένας στους τρεις Γερμανούς θεωρεί ότι η οικονομική του κατάσταση θα επιδεινωθεί στους επόμενους 12 μήνες λόγω κορονοϊού». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή