Η Βρετανία πλήρωσε ακριβά την υποτίμηση

Παρασκευή, 08 Μαΐου 2020 12:00
UPD:12:13
via REUTERS/ANDREW PARSONS/10 DOWNING STREET
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Deutsche Welle

Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες η πανδημία έμοιαζε να εξαπλώνεται στη Μεγάλη Βρετανία με αργούς ρυθμούς. Πολιτικοί έδιναν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλο για την επιτυχία και εκθείαζαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο -όπως ισχυρίζονταν- ήταν καλύτερα προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης από κάθε άλλο στον πλανήτη. Δυστυχώς όμως όλα αυτά αποδείχτηκαν αναληθή.

Στο μεταξύ στη Μεγάλη Βρετανία έχουν καταγραφεί περισσότεροι θάνατοι από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν για απευθείας συγκρίσεις στοιχείων για κρούσματα και θύματα επειδή κάθε χώρα εφαρμόζει διαφορετικές μεθόδους υπολογισμού. Υπάρχουν πάντως σαφείς ενδείξεις ότι το Λονδίνο υποτίμησε την πανδημία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όταν στις 30 Ιανουαρίου ο ΠΟΥ προειδοποιούσε για «έκτακτη κατάσταση με διεθνείς επιπτώσεις», ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε στραμμένη την προσοχή του στο Brexit, το οποίο ολοκληρώθηκε μία μέρα αργότερα. Λίγες μέρες μετά ο πρωθυπουργός έλεγε σε ομιλία του, αναφερόμενος στον κορονοϊό, ότι ο πανικός ποτέ δεν είναι καλός σύμβουλος και ότι η επιβολή περιοριστικών μέτρων θα επιδρούσε αρνητικά στις μεγάλες ευκαιρίες που προέκυψαν από την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε.

Και το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού δεν έδειξαν να απασχολούν τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος για πάνω από δέκα μέρες αποσύρθηκε με τη μνηστή του στην εξοχική του κατοικία στο Κεντ και έτσι δεν πήρε μέρος στις συνεδριάσεις του εθνικού συμβουλίου Cobra με αντικείμενο την πανδημία. Ακόμα και στις αρχές Μαρτίου ο Βρετανός πρωθυπουργός περηφανευόταν ότι επισκέφθηκε ασθενείς με κορονοϊό, ότι τους έσφιξε το χέρι και ότι και στο μέλλον θα συνεχίσει να δίνει το χέρι σε ασθενείς. Η μόνη συμβουλή της κυβέρνησης προς τους πολίτες ήταν, τότε, να πλένουν συχνά και σχολαστικά τα χέρια τους.

Τα μέσα Μαρτίου ήταν το σημείο καμπής για τη βρετανική κυβέρνηση. Θορυβημένη από έρευνα του Imperial College, η οποία υποστήριζε ότι η μέχρι τότε στρατηγική της κυβέρνησης θα οδηγούσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας στα όριά του και θα προκαλούσε μέχρι τον Αύγουστο 250.000 νεκρούς. Χρειάστηκε ωστόσο ακόμα μία εβδομάδα μέχρι να κλείσουν σχολεία, εστιατόρια και καταστήματα. Τέλη του μηνός ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωνε ότι έχει προσβληθεί από τον ιό.

Σχεδόν νωθρά αντέδρασε το Λονδίνο και στην προμήθεια προστατευτικών στολών για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Έρευνα των Financial Times δείχνει ότι μέχρι τον Φεβρουάριο οι βρετανικές αρχές θεωρούσαν ότι οι υπάρχουσες προστατευτικές στολές επαρκούν για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όπως αποδείχθηκε ωστόσο, το υλικό των στολών αυτών ήταν κατάλληλο για την προστασία σε μια πανδημία γρίπης και όχι σε πανδημία κορονοϊού. Ως αποτέλεσμα η παραγγελία του κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού καθυστέρησε υπερβολικά.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή