Η χίμαιρα της τηλεοπτικής πολυφωνίας

Παρασκευή, 08 Μαΐου 2020 07:00
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Ενημερώνοντας χθες τους βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) Αθανάσιος Κουτρουμάνος παραδέχτηκε πως οι διατάξεις που ρυθμίζουν την πολιτική πολυφωνία στη ραδιοτηλεόραση είναι «εντελώς ανεφάρμοστες».

Η αναφορά του κ. Κουτρουμάνου είναι κάθε άλλο παρά φιλολογική. Το Σύνταγμα (άρθρο 14) αναθέτει στον τακτικό νομοθέτη «να προβλέπει τα μέτρα και τους περιορισμούς που είναι αναγκαίοι για την πλήρη διασφάλιση της διαφάνειας και της πολυφωνίας στην ενημέρωση» και ο ρόλος αυτός έχει παραχωρηθεί εδώ και δύο δεκαετίες στο ΕΣΡ. 

Ποιος εμποδίζει, όμως, το ΕΣΡ να κάνει τη δουλειά του; Πρώτον, το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο και τα όργανα της δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνο, κάθε φορά που το ΕΣΡ επέβαλε διοικητικές κυρώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς για παραβίαση των αρχών της πολιτικής πολυφωνίας, αυτές ακυρώνονταν από το Συμβούλιο της Επικρατείας. «Σχεδόν καμία από τις αποφάσεις αυτές δεν επιβίωσε του δικαστικού ελέγχου που ακολούθησε. Το ΣτΕ ακύρωσε σχεδόν όλες τις αποφάσεις αυτές, με σχεδόν πανομοιότυπο σκεπτικό» αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΕΣΡ. Σημειωτέον, ο κ. Κουτρουμάνος έχει διατελέσει πρόεδρος του Αρείου Πάγου και κανείς δεν μπορεί να του καταλογίσει «αντιδικαστικό μένος». 

Δεύτερον, οι ίδιες οι κυβερνήσεις, που αρνούνται να χρηματοδοτήσουν επαρκώς το ΕΣΡ. Όπως αποκάλυψε ο κ. Κουτρουμάνος, η διαρκής έρευνα πολιτικής πολυφωνίας ξεκίνησε το 2008 από το ΕΣΡ με πέντε άτομα, αλλά τα τελευταία έτη διεξάγεται από μόλις έναν ερευνητή. «Αν δεν μπορεί να γίνει καταγραφή του τεράστιου όγκου που υπάρχει στα τηλεοπτικά δρώμενα, πώς θα παρέμβει το ΕΣΡ για να δώσει επί της ουσίας απάντηση σε οποιοδήποτε θέμα που αφορά αυτό το ζήτημα;» διερωτήθηκε ο κ. Κουτρουμάνος. 

Στην εποχή των συνεχών fake news και της συνεχούς ειδησεογραφικής ροής η ελληνική πολιτεία έχει αναθέσει σε έναν ειδικό ερευνητή να καταγράψει και να ελέγξει την πολιτική πολυφωνία των ειδήσεων που μεταδίδουν όλοι μαζί οι τηλεοπτικοί σταθμοί στην Ελλάδα. Αν εντοπίσει παραβάσεις και επιβληθεί κάποιο διοικητικό πρόστιμο, τότε έρχεται η σειρά του Συμβουλίου της Επικρατείας να το καταρρίψει λόγω ασάφειας του νομικού πλαισίου. Και έτσι περνούν τα χρόνια και η ελληνική τηλεόραση παραμένει ουραγός στην πολιτική πολυφωνία στην Ευρώπη. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή