Διακοπή χρηματοδότησης ΠΓΔΜ από ΕΣΟΑΒ

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2007 13:13
UPD:16:22
A- A A+

Στη διακοπή της χρηματοδότησης της ΠΓΔΜ από το Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ), εξαιρώντας τη γειτονική χώρα από την παράταση της εν λόγω ενίσχυσης, προέβη η Αθήνα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή την εξαίρεση της ΠΓΔΜ από την παράταση της χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΟΑΒ καθώς, όπως είπε, η γειτονική χώρα απάντησε στα σχετικά έγγραφα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι στη ρηματική διακοίνωση που απέστειλε το ΥΠΕΞ σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες για το σχέδιο Ανασυγκρότησης και για το αν συμφωνούν στην παράταση του μέχρι το 2011 χωρίς διαφοροποίηση των ποσών και των στόχων, η ΠΓΔΜ απάντησε ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Επειδή η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει καμία χώρα με αυτή την ονομασία, το ΥΠΕΞ θεωρεί ως μη ληφθείσα την επιστολή αυτή και εξαίρεσε τα Σκόπια από το πρόγραμμα», ανέφερε ο κ. Κασσίμης.

Έτσι, το νομοσχέδιο θα έρθει προς κύρωση στην Ολομέλεια της Βουλής, χωρίς να περιλαμβάνονται τα Σκόπια και θα παρατείνει για πέντε επιπλέον χρόνια το ΕΣΟΑΒ. Σημειώνεται ότι η αρχική υλοποίηση του Σχεδίου αφορούσε την χρονική περίοδο 2002 - 2006.

Διευκρίνιση υφυπουργού Εξωτερικών

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κασσίμης με νέα δήλωσή του, «η ΠΓΔΜ δεν συμπεριελήφθη στις χώρες με τις οποίες παρατείνεται, μέσω ανταλλαγής διπλωματικών εγγράφων, η διάρκεια ισχύος του ΕΣΟΑΒ μέχρι το 2011, ελλείψει σχετικής ρηματικής διακοίνωσης από τη χώρα αυτή. Τούτο -σημείωσε- δεν σημαίνει ότι "παγώνει" η αναπτυξιακή βοήθεια προς την ΠΓΔΜ. Τα προγράμματα, όπως είχαν ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη, συνεχίζονται και η αναπτυξιακή βοήθεια θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τους νόμους 2996/02, 3196/03 και 3530/07 και τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΟΟΣΑ».

Στο πλαίσιο του ΕΣΟΑΒ προβλέπεται η πίστωση συνολικού ποσού ύψους 550.000.000 ευρώ για τις βαλκανικές χώρες: Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Βοζνία-Ερζεγοβίνη. Το ποσό που έχει εγκριθεί για την ενίσχυση της ΠΓΔΜ την περίοδο 2002-2006, ανέρχεται περίπου στα 75 εκατ. ευρώ.

Οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων- εν όψει και της επικείμενης απόφασης για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ- βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στη χθεσινή Κυβερνητική Επιτροπή, την οποία η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε, στο Λουξεμβούργο, με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. Χαβιέρ Σολάνα http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/10/17/1426171.htm .

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή