Ισπανία: Σε τροχιά σύγκρουσης για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Τρίτη, 05 Μαΐου 2020 13:29
UPD:13:31
EPA/Chema Moya
A- A A+

Αντικείμενο της πολιτικής πόλωσης στην Ισπανία αποτέλεσε και η πανδημία του νέου κορωνοϊού χθες, καθώς το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει στο εξής το σκληρό lockdown, την περίοδο που τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι έπειτα από πολλές εβδομάδες η διασπορά βρίσκεται υπό έλεγχο.

Ο Πάμπλο Κασάδο, ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) κατέστησε χθες σαφές ότι δεν θα υποστηρίξει την παράταση δύο εβδομάδων της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, του νομικού καθεστώτος που στηρίζει το lockdown. Ως έχει, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία δίνει στην κυβέρνηση αρμοδιότητες για περιορισμό των μετακινήσεων, λήγει την Κυριακή.

«Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χρησιμοποιεί τους Ισπανούς ως ομήρους για να παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», υποστήριξε χθες ο Κασάδο σημειώνοντας ότι δεν έχει νόημα να κάνει χρήση του έκτακτου μέτρου όταν οι Ισπανοί έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν, να πίνουν και να τρώνε.

Αν και ο Πέδρο Σάντσεθ επιμένει ότι η παροχή οικονομικής ανακούφισης, όπως τα προσωρινά προγράμματα που ωφελούν περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες, εξαρτάται επίσης από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Κασάδο υποστηρίζει ότι πρόκειται περί «εκβιασμού».

Η αντιπαράθεση υπογραμμίζει τους πολιτικούς και τουε υγειονομικούς κινδύνους της προσπάθειας της Ισπανίας να χαλαρώσει το lockdown, σχολιάζουν οι Financial Times.

Η Ισπανία έχει ήδη αρχίσει να κάνει βήματα για την άρση του lockdown, με τα καταστήματα τα οποία δεν πουλούν είδη πρώτης ανάγκης να λειτουργούν ήδη από χθες.

Η χώρα καταγράφει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα λιγότερους από 200 θανάτους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 185 θάνατοι που σχετίζονται με τον Covid-19 καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 25.613 από 25.428. Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 219.329 από 218.011.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή