«Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη στον Κυπαρισσιακό κόλπο, όχι μόνο για λόγους εφαρμογής του ενωσιακού και εθνικού δικαίου, αλλά και για λόγους συνειδησιακούς», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ύστερα από τη διαπίστωση σημαντικών παραβάσεων στην εν λόγω προστατευόμενη περιοχή.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός, «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είναι ο Κυπαρισσιακός πραγματικά προστατευμένος. Οι περιοχές αυτής της κατηγορίας είναι εθνικός πλούτος και χρειάζονται αυξημένη προσοχή από όλους μας».
Συγεκριμένα, μετά από εντολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κλιμάκιο των επιθεωρητών περιβάλλοντος, πραγματοποίησε έλεγχο στην περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου στον νομό Μεσσηνίας, με αντικείμενο την εξέταση της εφαρμογής των διατάξεων του υφιστάμενου Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας της περιοχής.
Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, κατά τον έλεγχο, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν τρεις σημαντικές παραβάσεις:
1. Τη διάνοιξη και κατασκευή 5 οδών πρόσβασης προς τον αιγιαλό, οι οποίοι σύμφωνα με το Π.Δ. δεν πρέπει να υφίστανται, καθώς χρησιμοποιούνται για οχλούσες δραστηριότητες (μηχανοκίνητοι αγώνες, διέλευση και οχημάτων βαρέως τύπου κλπ).
2. Την ύπαρξη μιας αυθαίρετης κατοικίας στην περιοχή «Βουνάκι».
3. Παράνομες κατασκευές (ξύλινες και μεταλλικές εξέδρες, τοιχία για καφεστίαση, αναψυχή και για ξενοδοχεία).
Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναλαμβάνει πλέον συντονιστικό ρόλο για όλες τις αρμόδιες εθνικές και τοπικές αρχές, ώστε να ληφθούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα για την παύση των προαναφερόμενων παραβάσεων.
Σημειώνεται ότι η περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου που προστατεύει το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα, είναι ενταγμένη στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta και περιλαμβάνει τον τύπο οικοτόπου προτεραιότητας 2250 «Θίνες των παραλιών με Juniperus spp».