Ο ξένος Τύπος υποκλίνεται στην Εθνική Ελλάδος

Για «Ιστορική Εθνική Αποτυχία» μιλούν οι Τούρκοι
Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2007 10:46
UPD:10:59

A- A A+

Μετά τους Τούρκους φιλάθλους που χειροκρότησαν χθες στο «Αλί Σαμί Γεν» της Κωνσταντινούπολης την Εθνική Ελλάδος http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/10/18/1426646.htm , στην Πρωταθλήτρια Ευρώπης υποκλίθηκε ο τουρκικός και ο ευρωπαϊκός Τύπος.

Υπό τον τίτλο «Ιστορική Εθνική Αποτυχία», τα τουρκικά μέσα δεν κρύβουν τη μεγάλη απογοήτευσή τους από την ιστορική νίκη-πρόκριση της Εθνικής μας μέσα στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα ο τουρκικός Τύπος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον στρατιωτικό χαιρετισμό των Τούρκων παικτών πριν από την έναρξη του αγώνα:

Ηurriyet: "Ήττα από την Ελλάδα, 0-1. Κάναμε ζόρικη τη δουλειά μας. Χαιρετήσαμε στρατιωτικά και αφήσαμε τη μπάλα".

Fanatik: "Απογοήτευση: 0-1"

CNN turk: "Ήττα με 0-1 από τους γείτονες. Ιστορική Εθνική αποτυχία".

Milliyet: "Η Τουρκία δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα στα προκριματικά του Euro 2008, αφού η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει και οι γείτονες πήραν φυσιολογικά τους τρεις πόντους που χρειάζονταν".

«O θρίαμβος στην Κωνσταντινούπολη στέλνει την Ελλάδα στο Eurο» γράφει από την πλευρά της στον επίσημο δικτυακό της τόπο η UEFA, προσθέτοντας ότι η ελληνική ομάδα θα έχει την ευκαιρία στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας, να υπερασπιστεί τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης www.uefa.com/competitions/euro/fixturesresults/round=2241/match=83867/report=rp.html .

Reuters: "Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ελλάδα προκρίθηκε στο Euro 2008 με την εκτός έδρας νίκη με 1-0 απέναντι στην Τουρκία, χάρη στο γκολ του Γιάννη Αμανατίδη".

Skysports: "Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ελλάδα σφράγισε την πρόκριση της, μετά τη νίκη επί της Τουρκίας με 1-0 και θα υπερασπίσει τον τίτλο της στα τελικά του Euro 2008".

La Gazzetta dello Sport: "Στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας θα βρίσκονται οι πρωταθλητές Ευρώπης".

Marca: "Η ονειρεμένη... εκδίκηση της Ελλάδας και ένα εισιτήριο".

Mundo Deportivo: "0-1: η Ελλάδα προκρίθηκε - Με γκολ του Αμανατίδη στο 79ο λεπτό, η Ελλάδα νίκησε με 0-1 την Τουρκία μέσα στην Κωνσταντινούπολη και πήρε και μαθηματικά την πρόκριση για τα τελικά του Euro 2008".

Την ανωτερότητα της ελληνικής ομάδας αναγνώρισε και ο τεχνικός των Τούρκων, Φατίχ Τερίμ, ο οποίος μετά και την ταπεινωτική εντός έδρας ήττα, δέχεται ακόμα πιο σφοδρή κριτική από τα τουρκικά ΜΜΕ. «Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για τη νίκη και την πρόκριση», είπε ο κ. Τερίμ και πρόσθεσε αναγνωρίζοντας την ανωτερότητα του συγκροτήματος του Όττο Ρεχάγκελ: «Η ελληνική ομάδα ήταν καλύτερη από τη δική μας και δίκαια πήρε το ματς. Κάναμε λάθος στη φάση του γκολ, καθώς δεν παίξαμε καλά το οφσάιντ. Η Ελλάδα είχε, όμως, κι άλλες ευκαιρίες για να πετύχει περισσότερα γκολ».

Ο ίδιος ο Όττο Ρεχάγκελ στις δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα της Κωνσταντινούπολης, εμφανίστηκε συγκρατημένος, αλλά και πολύ υπερήφανος για την πρόκριση στο Euro 2008.

«Θέλαμε να πάρουμε τη ρεβάνς για την ήττα στο πρώτο ματς και να προκριθούμε από τώρα στα τελικά. Παίξαμε με καρδιά και μυαλό, κυνηγήσαμε το παιχνίδι και πετύχαμε το στόχο μας», τόνισε ο Γερμανός προπονητής και συνέχισε: «Μου άρεσε η αμυντική λειτουργία, όμως χρειαζόμαστε βελτίωση στο τελείωμα των φάσεων. Είμαι χαρούμενος για την πρόκριση στο EURO 2008».

Στον ιστορικό χαρακτήρα της μεγάλης νίκης στάθηκε ο γκολκίπερ της Εθνικής Κώστας Χαλκιάς: «Ηταν μια ιστορική νίκη. Δείξαμε χαρακτήρα και είχαμε ψυχή. Η νίκη μέσα στην Κωνσταντινούπολη και η πρόκριση στα τελικά πιστεύω ότι κάνουν υπερήφανους όλους τους Ελληνες».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Σαμαράς που έκανε τη «μαγική» πάσα στην «πλάτη» της τουρκικής άμυνας προς τον σκόρερ Γιάννη Αμανατίδη, δήλωσε: «Ηρθαμε να παίξουμε ελεύθερα, χωρίς άγχος. Δεν είχαμε στο μυαλό μας την εκδίκηση για την ήττα στον πρώτο αγώνα. Θέλαμε να κρατήσουμε το μηδέν στην άμυνα και επιδιώξαμε να σκοράρουμε στις αντεπιθέσεις. Είμαστε χαρούμενοι για την πρόκριση. Αφιερώνουμε τη νίκη στους Ελληνες φιλάθλους».

Ιστορική νίκη μετά από 55 χρόνια

H νίκη για την ελληνική ομάδα μέσα στην Τουρκία ήρθε μετά από 55 χρόνια. Ήταν 16 Μαϊου 1952, στο γήπεδο Μιτάντ Πασά της Κωνσταντινούπολης, όταν η Ελλάδα επικράτησε της γείτονος με 1-0 σε αγώνα για το Κύπελλο Φιλίας Ανατολικής Μεσογείου. Τότε ο τουρκικός Τύπος αποθέωνε τον αρχηγό Ανδρέα Μουράτη για τη συγκλονιστική του εμφάνιση. Το "χρυσό" γκολ είχε σημειώσει ο Ηλίας Παπαγεωργίου με κεφαλιά στο 9ο λεπτό. Εκλέκτορας της Εθνικής ήταν ο Βασίλης Ανδριανόπουλος και προπονητής ο Αντώνης Μηγιάκης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις