Από την έντυπη έκδοση
Τροχός της τύχης είναι η ζωή γιατί στη ζωή κανένας δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι. Ακόμη και εάν είσαι γκουρού. Ο γνωστός δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, πρόεδρος της Berkshire Hathaway, ανακοίνωσε στην πρόσφατη διαδικτυακή γενική συνέλευση των μετόχων ότι η εταιρεία του δέχθηκε σοβαρό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, παρουσιάζοντας ζημίες ρεκόρ κοντά στα 50 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο, με τα έσοδα να μειώνονται αισθητά τον Απρίλιο ακόμη και σε τομείς που θεωρούνται σημαντικοί. Τον προηγούμενο μήνα, πώλησε μετοχές αξίας άνω των 6 δισ. δολ., όμως αυτό δεν εμπόδισε την εταιρεία του να συσσωρεύσει μία τεράστια ποσότητα ρευστού που έφθασε στο άνευ προηγουμένου επίπεδο των 137 δισ. δολ.
Το γεγονός αυτό υποδηλώνει την αδυναμία του επενδυτικού μεγιστάνα να πραγματοποιήσει μεγάλες εξαγορές, αλλά και την επιφυλακτικότητά του να αγοράσει μετοχές. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο αγόρασε μετοχές αξίας μόλις 1,8 δισ. δολ. Κάτι που γεννά πολλά ερωτήματα, εάν μάλιστα αναλογιστούμε το επενδυτικό δόγμα του «να είστε άπληστοι όταν οι άλλοι φοβούνται». Παραδοσιακά, ο Μπάφετ ενθάρρυνε τους επενδυτές να επωφελούνται των μαζικών ρευστοποιήσεων για να αγοράζουν φθηνά. Τώρα όμως δεν φαίνεται να βλέπει ευκαιρίες και αυτό τι μπορεί να σημαίνει; Σίγουρα, οι επενδυτές απογοητεύθηκαν από την Berkshire, η μετοχή της οποίας υποχώρησε 19% στη διάρκεια του 2020, με πολλές επενδύσεις της σε μετοχές να παρουσιάζουν επίδοση χειρότερη από αυτή του δείκτη S&P 500, όπως των American Express, Bank of America, Wells Fargo και των τεσσάρων αεροπορικών εταιρειών, United, Amerian, Southwest και Delta Airlines.
Ο Μπάφετ αναγνώρισε ως «μέγα λάθος» την επένδυσή του, άνω των 4 δισ. δολ., στον αεροπορικό κλάδο, πωλώντας ολόκληρο το μερίδιό του με τη δραματική παραδοχή ότι «ο κόσμος άλλαξε για τους αερομεταφορείς» και ότι οι άκρως απρόβλεπτες καταστάσεις προϋποθέτουν πολύ γρήγορες αλλαγές τακτικής. Παρ’ όλα αυτά, προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές εκφράζοντας τη βαθιά του πίστη στην ικανότητα των ΗΠΑ να αντέχουν διαχρονικά και να ευημερούν έπειτα από μεγάλες κρίσεις. Διαμήνυσε, δε, ότι θα στοιχηματίζει στην Αμερική για το υπόλοιπο της ζωής του, γιατί τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει αυτή τη χώρα, όταν στρώνεται στη δουλειά. Η πανδημία του κορονοϊού ήρθε και σάρωσε τα πάντα. Ακόμη και τα «ισχυρά οχυρά» του χρηματοοικονομικού συστήματος, όπως η Berkshire. Η βαθιά πίστη σε κάτι μπορεί να σε καθοδηγήσει, όμως δεν μπορεί να υπολογίσει το απρόβλεπτο, που είναι άλλωστε και η ομορφιά της ζωής. «Ο χρόνος θα δείξει», όπως έχει πει ο 89χρονος γκουρού.