Ασφαλιστικό: Εναρξη διαλόγου με αποχωρήσεις

Συζήτηση σε τρεις κύκλους πρότεινε ο Β. Μαγγίνας
Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2007 11:58
UPD:12:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

A- A A+

Από τις αποχωρήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ από την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής σημαδεύτηκε η πρώτη μέρα του διαλόγου για την επίλυση του Ασφαλιστικού.

Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεόδωρος Πάγκαλος έθεσε τρεις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο διάλογο:

α) Σαφή εικόνα της κατάστασης στα Ταμεία (οφειλές Δημοσίου, εισφοροδιαφυγή κτλ)

β) Παρουσίαση της αναλογιστικής μελέτης για τα Ταμεία

γ) Σαφή πρόθεση (προτάσεις) της κυβέρνησης όσον αφορά το διάλογο.

Ο εισηγητής της ΝΔ χαρακτήρισε προσχηματική λόγω έλλειψης θέσεων τη στάση του ΠΑΣΟΚ και εξέφρασε τη θλίψη του για την αποχώρηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη συζήτηση.

Νωρίτερα, είχαν αποχωρήσει οι πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αιτία της αποχώρησης ήταν η αναφορά του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Παναγιώτη Μελά ότι η σημερινή συζήτηση θα περιοριστεί στον καθορισμό της ατζέντας του διαλόγου.

Το ΚΚΕ χαρακτήρισε «πυροτέχνημα» την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/10/18/1426857.htm , καθώς όπως σημειώνει, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει την προηγούμενη πολιτική του και υποστηρίζει το «νόμο Ρέππα» τον οποίο η ΝΔ επιδιώκει να εφαρμόσει.

Ένταση προκλήθηκε νωρίτερα έξω από τη Βουλή από συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Διάλογο σε τρεις κύκλους προτείνει ο Β. Μαγγίνας

Πρόταση για διεξαγωγή του διαλόγου για το ασφαλιστικό σε τρεις κύκλους κατέθεσε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στην Κοινή Συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Μαγγίνας πρότεινε στον πρώτο κύκλο να γίνει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη Χρηματοδότηση, την αντιμετώπιση της Εισφοροδιαφυγής, την καταπολέμηση του φαινομένου της Αδήλωτης Εργασίας και την Αποτελεσματική Αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. Πρόκειται ας πούμε, για την οικονομική πλευρά του ζητήματος.

Στο δεύτερο κύκλο, ο υπουργός πρότεινε να συζητηθούν θέματα, όπως, η ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων, η καθιέρωση Κάρτας Κοινωνικής Ασφάλισης και η Ηλεκτρονική Υποστήριξη του Συστήματος.

Τέλος, στον τρίτο κύκλο, πρότεινε να συζητηθεί ο εκσυγχρονισμός του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, την προαιρετική, με κίνητρα, παραμονή στην εργασία, τη θωράκιση του συστήματος απονομής αναπηρικών συντάξεων και την ενίσχυση χαμηλών και μεσαίων συντάξεων καθώς και της μητρότητας.

Ο κ. Μαγγίνας επισήμανε ότι οποιοδήποτε άλλο θέμα προταθεί προς συζήτηση, εφόσον δεν εντάσσεται στην πρόταση που διετύπωσε, θα μπορούσε ασφαλώς να συζητηθεί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή