Covid-19: Το «έξυπνο lockdown» της Ολλανδίας

Μεταξύ του μοντέλου της Σουηδίας και των αυστηρών μέτρων αποστασιοποίησης
Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 16:00
UPD:16:03
REUTERS/Eva Plevier
A- A A+

Το «έξυπνο lockdown», το οποίο κινείται ανάμεσα στο πιο ελεύθερο μοντέλο της Σουηδίας, αλλά παράλληλα επιβάλλει και το λουκέτο σε σχολεία, εστιατόρια και καφέ, εξακολουθεί να εφαρμόζει μέχρι νεωτέρας η Ολλανδία στη μάχη κατά της πανδημίας του Covid-19.  

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι πολίτες κλήθηκαν να μείνουν σπίτι, οι ολλανδικές αρχές δεν ακολούθησαν τον δρόμο των προστίμων, παρά συνέστησαν μόνο στον κόσμο να προτιμήσει την ασφάλεια του σπιτιού και να τηρεί απόσταση ενάμιση  μέτρου στις κοινωνικές επαφές.

Εστιατόρια, μπαρ, μουσεία και τα διαβόητα σεξ κλαμπ παραμένουν κλειστά, ενώ τα επίσης γνωστά coffee shops παραμένουν ανοιχτά μόνο για αγορά κάνναβης. Τα καταστήματα ωστόσο λειτουργούν, ενώ οι Ολλανδοί που αγαπούν την ύπαιθρο έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την άνοιξη χωρίς κυρώσεις και πρόστιμα. Τα σχολεία θα ανοίξουν τις πύλες για τους μαθητές στις 11 Μαΐου.

Η Ολλανδία βρίσκεται στη 14η θέση όσον αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως. Ειδικότερα έχουν καταγραφεί   38.998 κρούσματα ενώ 4.727 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα μέχρι στιγμής.

«Δεν λειτουργούμε έτσι στην Ολλανδία. Η κυβέρνηση δεν λέει στους πολίτες πρέπει να κάνετε αυτό κι εκείνο», είχε δηλώσει στα τέλη Μαρτίου ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, στον οποίο ανήκει και ο όρος «έξυπνο lockdown».

Πράγματι, οι αρχές προειδοποίησαν το κοινό ότι υπήρχε συνωστισμός στις παραλίες. Ενώ όμως η αστυνομία έκλεισε τους χώρους στάθμευσης για να αποφευχθεί ο συνωστισμός τα Σαββατοκύριακα, οι παραλίες παρέμειναν ανοιχτές.

Το μοντέλο της Ολλανδίας, που φέρει ως προς τη φιλοσοφία του μεγάλες ομοιότητες με εκείνο της Σουηδίας, αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη φιλοσοφική διάσταση απόψεων τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη όσον αφορά τον ισορροπία ανάμεσα στον περιορισμό της νόσου, αλλά και τις καταστροφικές οικονομικές ζημιές του σκληρού lockdown.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή