Ολική επαναφορά στη Βουλή - Σε τροχιά σύγκρουσης κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Αναμένονται ανακοινώσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 10:05
UPD:10:14
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Το σχέδιο σταδιακής άρσης των περιορισμών και η προσπάθεια αργής επιστροφής στην κανονικότητα θα κυριαρχήσει στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών, όπου αναμένεται να επικρατήσουν υψηλοί τόνοι.

Η συζήτηση διεξάγεται μετά από πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη και εν μέσω καταγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ για προβληματική λειτουργία της Δημοκρατίας, ελλιπή ενημέρωση της Βουλής κλπ. Η αξιωματική αντιπολίτευση σήκωσε απότομα τους τόνους μετά την απόφαση της πλειοψηφίας για έναρξη των συνεδριάσεων της προανακριτικής για τον κ. Παπαγγελόπουλο, ενώ είναι βέβαιο ότι απόψε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας θα επαναφέρει την πρόβλεψή του για «αναπόφευκτες πρόωρες εκλογές» όπως και το άνοιγμα προς το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 για μετεκλογική συνεργασία.

Κυβερνητικές πηγές προϊδεάζουν για συνολική και ξεκάθαρη απάντηση του Πρωθυπουργού στα σενάρια τόσο περί ανασχηματισμού όσο – κυρίως – περί πρόωρων εκλογών. Εξηγούν ωστόσο ότι σκοπός του δεν είναι να παρασυρθεί στην ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά να εξηγήσει το σχέδιο για την επόμενη φάση σε επίπεδο δημόσιας υγείας και οικονομίας, να επικεντρώσει στα μέτρα για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που έχει λάβει η κυβέρνηση αλλά και τις επόμενες κινήσεις για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και στήριξης των πιο ευάλωτων ομάδων, όπως έκανε και χθες στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως και τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων για την κοινή κατάληξη κυβέρνησης – θεσμών στο νέο πλαίσιο που πρέπει να συμφωνηθεί.

Μεγάλο βάρος αναμένεται να δώσει ο κ. Μητσοτάκης στην αγορά εργασίας, τα βήματα για την ενίσχυση της απασχόλησης, υπό το πρίσμα της πρόβλεψης για μεγάλη ύφεση μέσα στο 2020 που έκανε και ο ίδιος χθες στο υπουργικό συμβούλιο.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι πρέπει να υπάρξει συνολική απάντηση στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει αντιπολιτευτικό «παρών» διαστρεβλώνοντας την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, λένε επίσης όμως ότι δεν θα υπάρξει προσπάθεια εξωραϊσμού της πραγματικότητας από τον Πρωθυπουργό. Απάντηση ωστόσο θα υπάρξει στον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κρίση του κορωνοϊού για να αλλάξει επί τα χείρω τα δεδομένα στην αγορά εργασίας κατά των εργαζομένων, όπου ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί αναλυτικά στις κινήσεις της κυβέρνησης για την προστασία των θέσεων εργασίας και την διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά τη συζήτηση στη Βουλή είναι προγραμματισμένη να γίνει η αναλυτική παρουσίαση των μέτρων για την ανόρθωση της οικονομίας και την προστασία των εργαζομένων από τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα στήριξης τόσο για εργαζόμενους όσο και για επιχειρήσεις θα έχουν μεγαλύτερη ισχύ από την αρχικά προβλεπόμενη και θα ισχύσουν και για το διάστημα προσαρμογής, μετά το lockdown, με τις λεπτομέρειες να ανακοινώνονται από τους αρμόδιους υπουργούς.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη έχει υπάρξει προετοιμασία για την προσπάθεια του κ. Τσίπρα – όπως λένε οι συνεργάτες του – να μετατρέψει τη Βουλή σε «αρένα». Περιμένουν επιθέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης – πέραν της στήριξης του ΕΣΥ, της πρόσληψης ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και του εξοπλισμού των νοσοκομείων, τη χρήση των μασκών και το άνοιγμα των σχολείων - που όντως προβληματίζει - ή την επόμενη ημέρα στην αγορά εργασίας και την οικονομία - για το θέμα των vouchers, την προανακριτική για τον κ. Παπαγγελόπουλο, το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, την καμπάνια ενημέρωσης για τον COVID 19 και τις κατηγορίες περί χειραγώγησης των ΜΜΕ, ως και το επεισόδιο με τους αστυνομικούς στη Μιχαλακοπούλου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή