«Στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ η Ελλάδα»

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2007 20:10
A- A A+

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στα Βαλκάνια εξήρε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η οποία, σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα, καλείται να εγκρίνει τον διορισμό του. Ο κ. Σπέκχαρντ χαρακτήρισε τη χώρα μας «στρατηγικό εταίρο» των ΗΠΑ, τόνισε ότι η διαδικασία ενσωμάτωσης των χωρών της περιοχής στο ΝΑΤΟ δρα σταθεροποιητικά και υπογράμμισε ότι η σταθερότητα είναι προς όφελος της Ελλάδας.

Απαντώντας στην επισήμανση του μέλους της επιτροπής, γερουσιαστή Μενέντεζ, ότι η μονομερής αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονίας» από τις ΗΠΑ έβλαψε τα συμφέροντα της Ελλάδας που είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και υπονόμευσε τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ και του Μάθιου Νίμιτς, ο κ. Σπέκχαρντ σημείωσε ότι κατανοεί την ανησυχία της Ελλάδας για «τη σταθερότητα των Βαλκανίων και την προστασία της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς», και τόνισε ότι το δικό του έργο ξεκινά τώρα και στο πλαίσιο αυτού θα επιχειρήσει να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων με στόχο την εξεύρεση λύσης όπως προβλέπει η Ενδιάμεση Συμφωνία.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Σπέκχαρντ ανέφερε ότι στη διάρκεια της θητείας του στην Αθήνα προτίθεται να στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων των δυο νατοϊκών συμμάχων, και σημείωσε ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές και στις δυο χώρες δίνεται η δυνατότητα για νέα κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση. Εξέφρασε δε ικανοποίηση για την παροχή στήριξης από την Ελλάδα προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη ενός θετικότερου κλίματος μεταξύ Αθήνας και ¶γκυρας μπορεί να συμβάλλει και στην επίλυση του Κυπριακού για την οποία, όπως είπε, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διαδραματίσουν υποβοηθητικό ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην οποία θα συμφωνήσουν τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ο κ. Σπέκχαρντ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι στις δυο χώρες υπάρχουν πλέον μηχανισμοί που μπορούν να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση, επισημαίνοντας ότι σε αυτό συμβάλλει και η συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ. Σημείωσε μάλιστα ότι ο ίδιος, έχοντας υπηρετήσει στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, έχει συνεργασθεί με Έλληνες διπλωμάτες, κυρίως για την προώθηση της σταθερότητας στα Βαλκάνια. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι τους επόμενους μήνες το τελικό καθεστώς του Κοσόβου θα βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων και ως πρωταγωνιστικός παράγων στην περιοχή, η Ελλάδα έχει συμφέρον να συμβάλει προς την εξεύρεση λύσης.

Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ εξέφρασε την ένθερμη υποστήριξη της Ουάσιγκτον στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου που συνδέει την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την πάγια αμερικανική θέση υπέρ της διαφοροποίησης στη μεταφορά ενέργειας.

Τέλος, αναφέρθηκε στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ προσέφεραν οικονομική βοήθεια ύψους 1,9 εκ. δολαρίων, ενώ με αφορμή τη σημαντική ενεργοποίηση και παροχή βοήθειας από την ομογένεια, εξήρε τη συμβολή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στους πολιτικούς, οικονομικούς, και πολιτιστικούς δεσμούς που ενώνουν τις δυο χώρες.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή