Covid-19: Πόσο αποτελεσματικές είναι οι εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών;

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020 12:17
UPD:12:22
REUTERS/SERGIO PEREZ
A- A A+

Εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών χρησιμοποιούνται ήδη στην Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη. Η Βρετανία ενδέχεται να αποκτήσει επίσης εντός των επόμενων εβδομάδων. Πρόκειται για εφαρμογές οι οποίες εντοπίζουν την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ο χρήστης και τον ειδοποιούν εάν έρθουν σε επαφή με άνθρωπο ο οποίος φέρει τον Covid-19.

Στην Αυστραλία, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους πολίτες ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι το κελιδί που θα τους ανοίξει την πόρτα της εξόδου από το lockdown. Μέχρι στιγμής σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν την εφαρμογή αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, οι συγκεκριμένες εφαρμογές έχουν κενά, επισημαίνει ο καθηγητής Τζέιμς Κράμπτρι από το National University of Singapore. Το απόρρητο, εξηγεί, είναι ένα από αυτά τα προβλήματα, επισημαίνει.

«Υπάρχει ένα ευρύτερο ερώτημα για το πώς θα προστατευθούν τα δεδομένα, πού θα αποθηκευτούν και για πόσο καιρό θα χρησιμοποιηθούν; Στόχος είναι η χρήση για την ανίχνευση επαφών. Ωστόσο, υπάρχει ο πειρασμός να χρησιμοποιηθεί για άλλα πράγματα», σχολιάζει ο Κράμπτρι.

Επιπλέον, ο Κράμπτρι επισημαίνει πως υπάρχουν και άλλα κενά. «Φανταστείτε να καθήσετε σε ένα καφέ, αφήνετε λίγο ιό στο τραπέζι και μια ώρα αργότερα κάποιος άλλος μπαίνει και προσβάλλεται. Η εφαρμογή δεν θα σας πει αυτό», εξηγεί στο BBC και τονίζει ότι στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι πως «δεν είναι μαγική σφαίρα» και δίνει στους ανθρώπους μια ψευδή αίσθηση εμπιστοσύνης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή