Η «γραμμή άμυνας» της κυβέρνησης για την επόμενη φάση

Εκλογές μετά τις 7 Ιουλίου «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ
Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020 10:52
UPD:10:53
INTIME NEWS/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες – αυτή τη φορά από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα – από τους πολίτες να επιδείξουν ατομική ευθύνη ώστε να πετύχει το σχέδιο σταδιακής άρσης των περιορισμών και να μην επιβεβαιωθούν όσοι προβλέπουν καταστροφή και μιλούν για απροετοίμαστες αποφάσεις ειλημμένες υπό πίεση.

Συνολική απάντηση στην καταγγελτική γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα ερωτήματα των άλλων κομμάτων και τις ανησυχίες της κοινής γνώμης, προετοιμάζεται να δώσει αύριο στη Βουλή.

Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι η κυβέρνηση έκανε το βήμα της σταδιακής άρσης του lockdown σε καθεστώς ελεγχόμενου ρίσκου. Διαβεβαιώνουν ωστόσο ότι δεν ισχύουν τα όσα λέγονται περί άλματος στο κενό ή αγνόηση των διαφωνιών της επιστημονικής κοινότητας. Ξεκαθαρίζουν ότι ο Απρίλιος έδειξε πως το επόμενο βήμα μπορεί να γίνει με μεγάλο βαθμό ασφάλειας, αν τηρηθούν τα μέτρα προσωπικής ασφάλειας και υγιεινής και έχουν ένα βασικό πολιτικό επιχείρημα. Ότι πέραν του αυτονόητου ενστίκτου αυτοπροστασίας μίας κυβέρνησης που δεν θέλει με δική της βούληση να βρεθεί από τη μία στιγμή στην άλλη, απολογούμενη, δεν θέλει και να καταστρέψει την εικόνα που κτίζει βήμα – βήμα τους τελευταίους δύο μήνες. Η επιτυχία του σχεδίου βασίζεται στην ατομική στάση των πολιτών, λένε, και υποστηρίζουν ότι αυτό είναι αντικειμενικό στοιχείο και δεν αποτελεί προσπάθεια μεταφοράς ευθυνών στην κοινωνία, όπως λέει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Υποστηρίζουν ακόμα ότι η επιστημονική εποπτεία και κατεύθυνση θα συνεχίσει να είναι οδηγός των κυβερνητικών κινήσεων και μετά τις 4 Μαΐου και πως η διασφάλιση της δημόσιας υγείας παραμένει Νο 1 προτεραιότητα, παρά την ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας. Δεν κρύβουν ότι παρακολουθούν στενά τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, ότι τους ανησύχησε το γεγονός ότι στη Γερμανία η πρώτη χαλάρωση μέτρων ακολουθήθηκε από αύξηση των κρουσμάτων και υποστηρίζουν ότι το ραντάρ θα είναι καθημερινό έτσι ώστε η παραμικρή επιδείνωση στην καμπύλη της πανδημικής κρίσης να εμφανιστεί, να υπάρξει άμεση απάντηση με επαναφορά περιορισμών, έστω και σε τοπικό επίπεδο.

Στα επιμέρους, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να δώσει απαντήσεις για το θέμα των vouchers, για τις κατηγορίες ότι δεν έχει στηρίξει και δεν στηρίζει τη δημόσια υγεία ή ότι δεν έχει διεκδικήσει για την Ελλάδα στα ευρωπαϊκά fora, όπως και ότι εκμεταλλεύεται την κρίση του κορωνοϊού και τις έκτακτες συνθήκες για να στηρίξει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και να επιδεινώσει τη θέση των εργαζόμενων στην αγορά εργασίας.

Πρόωρες εκλογές βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Κρίνοντας από την τελευταία εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη Βουλή, το επιτελείο του πρωθυπουργού περιμένει μία υψηλών και εφ΄ όλης της ύλης αντιπαράθεση ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα. Είναι χαρακτηριστικό της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στα πράγματα, ότι μετά το τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη και την εξειδίκευση του κυβερνητικού σχεδίου και την παρουσίαση των φάσεων της σταδιακής άρσης των περιορισμών, η Κουμουνδούρου όχι απλά συνεχίζει να βλέπει εκλογές, αλλά θεωρεί πως είναι και το πλέον πιθανό πολιτικό σενάριο.

Ακόμα και την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία – μέσα σε καθεστώς ανησυχίας της κοινής γνώμης είναι η αλήθεια – στον ΣΥΡΙΖΑ την βλέπουν ως πρόβα τζενεράλε για πρόωρες εκλογές υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να ζητήσει από τους πολίτες να μπουν σε παραβάν σε σχολικές αίθουσες τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο και να ψηφίσουν, αν προηγουμένως οι σχολικές αίθουσες δεν έχουν μπει σε λειτουργία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την συμπλήρωση του ενός έτους από τις προηγούμενες εκλογές που ο πρωθυπουργός αποκτά το δικαίωμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν κάθε Κυριακή που ακολουθεί ως υποψήφια για να στηθούν κάλπες. 12 ή 19 ή 26 Ιουλίου, ακόμα και 2 Αυγούστου λένε ότι είναι πιθανό ο κ. Μητσοτάκης να πάει σε εκλογές έτσι ώστε τον Σεπτέμβριο να γίνουν οι επαναληπτικές. Θα αναφερθεί στο θέμα, λένε από την Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας αύριο στη Βουλή προκαλώντας το νέο σχόλιο του πρωθυπουργού καθώς η διάψευση των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών που έκανε ο κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ «στάχτη στα μάτια».

Το μεσημέρι συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη ημέρα και φυσικά για την προετοιμασία του κ. Τσίπρα για την αυριανή εμφάνισή του στη Βουλή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή