«Η κατάσταση στη Ρωσία αλλάζει πρακτικά κάθε μέρα και δυστυχώς όχι προς το καλύτερο». Τη διαπίστωση έκανε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χθες επισημαίνοντας ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι «κρίσιμες». «Έχουμε πολλά προβλήματα, δεν έχουμε κάτι το ιδιαίτερο να καυχιόμαστε και σίγουρα δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος καθώς η χώρα σημειώνει τις τελευταίες μέρες ρεκόρ νέων κρουσμάτων, ενώ επισήμως ξεπερνά σε αριθμό και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Κίνας. Ο ενεργειακός τομέας, καθώς και συγκεκριμένες κλειστές «πυρηνικές πόλεις» φαίνεται πως απασχολούν ιδιαίτερα τις ρωσικές αρχές.
Ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας εξέφρασε την ανησυχία του για την εξάπλωση του νέου κορωναϊού σε τρεις «πυρηνικές πόλεις», περιλαμβανομένης μιας που στεγάζει ένα μυστικό ερευνητικό ινστιτούτο που βοήθησε στην ανάπτυξη της σοβιετικής ατομικής βόμβας.
Οι πόλεις συνδέονται στενά με την πυρηνική βιομηχανία της Ρωσίας, την οποία διαχειρίζεται η εταιρεία Rosatom. Αρκετές είναι κλειστές για αλλοδαπούς και οι Ρώσοι χρειάζονται ειδική άδεια για να εισέλθουν σε αυτές, καθώς οι εγκαταστάσεις που βρίσκονται εκεί φυλάσσονται.
Ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, η Ρωσία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην εξάπλωση του Covid-19 σε χώρους παραγωγής. Οι περισσότερες εγκαταστάσεις βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές προσβάσιμες μόνο αεροπορικώς, καθώς και πυκνοκατοικημένες, αυξάνοντας τον κίνδυνο λοίμωξης.
Επικαλούμενο τοπικούς αξιωματούχους, το πρακτορείο ειδήσεων Interfax ανέφερε τη Δευτέρα ότι ένα αεροδρόμιο στη Σαμπέτα, στη χερσόνησο Γιαμάλ, στη βόρεια Ρωσία, τέθηκε σε καραντίνα μετά την ανίχνευση κρουσμάτων στην εγκατάσταση Yamal LNG που ελέγχεται από τη Novatek. Συνολικά ανιχνεύτηκαν 143 κρούσματα στην εγκατάσταση.
Στη βορειοδυτική περιοχή του Μουρμάνσκ, όπου η Novatek κατασκευάζει ένα εργοστάσιο για να προμηθεύσει το επόμενο έργο LNG, το Arctic LNG 2, περισσότεροι από 800 εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ανακοίνωσε το τοπικό κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων την Κυριακή.
Ο επικεφαλής της Rosatom Αλεξέι Alexei Λιχατσόφ δήλωσε ότι αποστέλλονται αναπνευστήρες και εξοπλισμός ατομικής προστασίας (PPE) στην κλειστή πόλη Σαρόφ, ανατολικά της Μόσχας, και σε άλλες πόλεις όπου έχουν καταγραφεί δεκάδες κρούσματα του ιού.
«Η πανδημία συνιστά άμεση απειλή για τις πυρηνικές μας πόλεις. Οι πόλεις Σαρόφ, Ελεκτροστάλ, Ντεσνογκόρσκ βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση συναγερμού» δήλωσε απευθυνόμενος στους εργαζόμενους της πυρηνικής βιομηχανίας και προσέθεσε ότι «η κατάσταση στο Σαρόφ έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της έξαρσης της νόσου που υπάρχει στην μονή στο Ντιβέγεβο που βρίσκεται κοντά στην πόλη» χωρίς να επεκταθεί σε άλλες λεπτομέρειες.
Η Σαρόφ, ήταν μια από τις «μυστικές πόλεις» που δεν υπήρχε καν στον χάρτη, αλλά εμφανίσθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Παραμένει ωστόσο ένα ενδιαφέρον τμήμα της στρατιωτικής βιομηχανίας πυρηνικών όπλων της Ρωσίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος, στην τηλεδιάσκεψη που είχε χθες με αξιωματούχους, τόνισε αφενός την ανάγκη λήψης μέτρων για τον τερματισμό των ελλείψεων προστατευτικού εξοπλισμού στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και πρόσθεσε ότι εφόσον χρειαστεί θα συμβάλει στη μάχη κατά του κορωνοϊού και το υπουργείο Άμυνας.
Η Ρωσία ανέφερε σήμερα 5.841 νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό μία ανάσα πριν από το φράγμα των 100.000 (99.399). Σύμφωνα με το Reuters, ο αριθμός των θανάτων είναι σήμερα 972, αφότου 108 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες.
Η αύξηση κατά 7,4%, έχει κατατάξει τη Ρωσία, η οποία ξεπέρασε το Ιράν σε αριθμό κρουσμάτων, στην 8η θέση των χωρών ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian, AFP