Ο δρόμος για την κανονικότητα

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020 07:00
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

«Μένουμε ασφαλείς». Αυτό είναι το «σύνθημα» στον δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς δεν μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον το «μένουμε σπίτι». 

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο κορονοϊός έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην καθημερινότητα και το άνοιγμα της οικονομίας πρέπει να γίνει με προσεκτικούς σχεδιασμούς. Μέσα σε αυτό το ρευστό τοπίο, το σχέδιο της κυβέρνησης θα ξεδιπλώνεται σε δόσεις και δεν αποκλείεται να υπάρξουν τροποποιήσεις ανάλογα με την πορεία εξάπλωσης του ιού.

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μια «γέφυρα ασφαλείας» στη νέα καθημερινότητα. Σημειώνοντας πως «το αποτέλεσμα που πετύχαμε είναι μεγάλο, είναι όμως ακόμα εύθραυστο» και τονίζοντας πως όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί τόσο θα αυξάνεται ο ρόλος της προσωπικής ευθύνης. 

Το μήνυμα είναι πως όποιος κλείνει την πόρτα του σπιτιού ανοίγει την πόρτα της προσωπικής ευθύνης, καθώς οι πολίτες από την υπομονή πρέπει να περάσουν στην επιμονή. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει χαρακτηριστικά πως «επιστρέφουμε, αλλά προσέχουμε». 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν πως πρόκειται για έναν μαραθώνιο και οποιαδήποτε απότομη κίνηση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όλη την προετοιμασία των τελευταίων εβδομάδων. Το επόμενο διάστημα η πορεία εξάπλωσης του ιού θα αποτελεί και «πυξίδα» στον δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα. 

Καμπανάκι έχει χτυπήσει από την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται σε κράτη που σταδιακά αίρουν το lockdown (όπως η Γερμανία). Γι’ αυτό το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει πολλούς άξονες και το μήνυμα είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός από τη μέχρι τώρα θετική πορεία.

Δεδομένο είναι πως σταδιακά πρέπει να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και να στηριχτούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Μέχρι να φτάσει η ώρα που η ιατρική επιστήμη θα δώσει τη λύση, είναι αναγκαίο να συμβιβαστούμε με ένα νέο τοπίο τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην οικονομία. 

Παράλληλα με τις προσπάθειες στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας απαιτείται να «θεραπευθούν» και οι πληγές του κορονοϊού στην αγορά εργασίας. Στο θέμα αυτό θα αναφερθεί αύριο ο πρωθυπουργός στη Βουλή, καθώς είναι πλέον εμφανές πως η πανδημία οδηγεί παγκοσμίως σε μια νέα οικονομική πραγματικότητα.
   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή